„Klubrádió
Megbeszéljük...

PSZ-elnök: A tanárok nem fognak meghátrálni

13/01/2023 19:43

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ezentúl a pedagógusokat a tiltakozásért rendkívüli felmondással akár egy évvel később is kirúghatják egy csütörtöki törvénymódosítás értelmében. Ennek oka, hogy ha egy egész tantestület polgári engedetlenségbe fog, akkor a munkáltatónak nem kell minden pedagógust elbocsátania, hanem lesz, akit 15 napon belül, lesz, akit csak a egy év múlva. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta a Megbeszéljük című műsorban, hogy a kormány meghátrált, mivel így megúszhatják, hogy teljes iskolákat zárjanak be egy esetleges teljes tantestületi munkamegtagadás következtében. A pedagógus arról is beszélt, hogy a PSZ sztrájkot hirdetett január 23-24-re, amire várják minden kollégájuk csatlakozását. 

2023. január 13. Megbeszéljük - részlet 2023.01.13. Szabó Zsuzsa
14:05
00:00

"A kormány meghátrált, és köszönhető a 29 szentgotthárdi kollégának, akik összefogtak, és egységesen majdnem az egész tantestület egységesen polgári engedetlenkedett" – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke annak kapcsán, hogy a kormány csütörtöki törvénymódosítása értelmében az iskolák fenntartói több időt kaptak egy elbocsátás mérlegelésére, tehát ezentúl egy évvel később is elbocsáthatnak tanárokat azok tiltakozási akciója miatt. Ez a módosítás az eddigi 15 napnál sokkal több  mérlegelési lehetőséget ad majd a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra azt elkerülendő, hogy iskolákat kelljen bezárni egy esteleges teljes tantestületet mozgósító munkabeszüntetés miatt, tette hozzá a pedagógus.

Hogy ha a 15 napi zárónap után dönt úgy a munkáltató, hogy ő megtudott valamit valamikor a tanítási időszakon belül, akkor akár a következő év augusztus elsejéig is meghozhatja a döntést az elbocsátásról – mondta Szabó. Hozzátette, így például egy kémia szakos kolléga annyit polgári engedetlenkedik, amennyit akar, merthogy nem lesz, akivel a munkáltató pótolja, és akkor őt nem fogja kirúgni. 

A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva hozta meg ezt a módosítást, ugyanakkor Szabó Zsuzsa emlékeztetett, hogy a háborúnak semmi köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához. A PSZ elnöke szerint a kormánynak az lenne a dolga, hogy megteremtse azt a létszámot, amivel lehet biztosítani minden egyes oktatási intézményben a szakos ellátást, vagyis a minőségi oktatás biztosítását a tanulóknak, ez pedig megoldhatatlan a béremelés nélkül. 

Szabó Zsuzsa elmondása alapján a módosítás fölháborította a kollégáit, és semmiképpen nem fognak emiatt meghátrálni. Hangsúlyozta, nem béremelés az egyetlen követelésük: "Szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy az oktatásban rend legyen. Itt nagyon komoly szakmai kérdésekről kellene dönteni, és hangsúlyozom, nagyon széles társadalmi egyeztetést követően."

Szabó Zsuzsa a tervezett törvényes sztrájkról azt mondta, hogy, aki szeretne hozzájuk csatlakozni a január 23-24-i sztrájkban, az jelentse be ezen szándékát legkésőbb január 16-ig. Kifejtette, hogy, aki vállalja ezt az az "50 százalékos szabály" betartásával tiltakozhat, vagyis akár úgy is, hogy 23-án egész nap nem tanít, és nem tartja meg az óráját,  24-én pedig ledolgozza az előző napot is, így biztonságban marad a munkavállaló. Szabó Zsuzsa arra buzdítja a kollégáit, hogy a sztrájkkal fejezzé ki az elégedetlenségüket. Hozzátette, a bizonytalanok pedig keressék fel a PSZ-t segítségért.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Szabó Zsuzsával
2023. január 13., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György