„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Piramisjátékokat indított a koronavírus

28/05/2020 20:37

| Szerző: Klubrádió

Kétszámjegyű hozamokkal is kecsegtetnek az interneten, miközben a jegybanki alapkamat 0,9 százalék. A különleges jogrendnek vannak ilyen „hozadékai” is.

2020. május 27. Nívó - részlet 20.05.27. Binder István
11:20
00:00

Vigyázzunk a pénzünkre. Ez lehetne egy vezérelv, amire érdemes támaszkodni. Mint minden válsághelyzetben, most is megjelennek a csalók, a nyerészkedők a pénzpiacon, hatalmas hozamokat ígérve, jellemzően az interneten. Óriási meggazdagodási sztorikkal állnak elő, bemutatnak embereket, akiknek sikerült, persze a világ másik végéről. Jellemző, hogy először nem kérnek pénzt, nagyobb befektetést, később viszont, az üzletmenetre hivatkozva már igen. Gyanús lehet, hogy a kezdeti kedélyes, barátságos hangnemről később agresszívre váltanak.

 

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője úgy fogalmazott, hogy ezek a csaló cégek, vállalkozók a „radar alatt repülnek”, nehéz a kiszűrésük. Bankfelügyeleti eljárást csak bejegyzett szolgáltatók ellen lehet indítani, a piramisjátékok kezdeményező ellen nehéz, de együttműködnek a nyomozó hatósággal is. Az MNB annyit tehet, hogy kezdeményezi bizonyos gyanús számlák zárolását

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Nívó
2020.05.27. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta