„Klubrádió
Esti gyors

Pikó: Józsefváros kezd olyan lenni, mint egy terepasztal, ahol a kormány Lego-figuraként játszadozik a lakókkal

10/04/2024 23:49

| Szerző: Klubrádió

A tervezett kisajátítás 210 családot érint Józsefvárosban, nekik kellene október végéig lakhatást biztosítani. Erre az önkormányzat maga biztosan nem tud vállalkozni, de Pikó András szerint az állam sem. A polgármester azt mondta, ez a törvény ebben a formájában végrehajthatatlan és egy csomó alkotmányos jogot sért, így Alkotmánybírósághoz fordulnak, és európai szintre is viszik az ügyet.

2024. április 10. Esti gyors / részlet, Pikó András (24.04.10.)
05:52
00:00

A parlamenthez benyújtott salátatörvényből tudta meg a józsefvárosi önkormányzat, hogy kétszáz kerületi önkormányzati bérlakást államosítana a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző intézményének részére. Pikó Andrást, a VIII. kerület polgármesterét az Esti gyorsban arról kérdeztük, miért akarja az állam kisajátítani ezeket a lakóházakat.

Elmondta: formálisan, a törvényjavaslat szerint azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen létesülő elit pedagógusképző ott megépülhessen. De, mint mondta, még ha ez valódi szándék is, semmi nem indokolja az azonnali kisajátítást; a tervezés, a különböző engedélyeztetési eljárások és az építés miatt szerinte alsó hangon másfél-két év, mire ott történik valami. Ehhez képest a lakóknak október 31-ig hagytak időt. Hangsúlyozta, az teljesen homályos, hogy mi lesz a bérleményüktől megfosztott lakók sorsa.

Összeszámolták, 210 családról van szó, számukra kellene az önkormányzatnak lakhatást biztosítania; erre ők maguk biztosan nem tudnak vállalkozni, de szerinte az állam sem. Ha minden felújítást befejeznek a kerületben, akkor is csak 30-40 lakásuk lesz október végéig. Ha jól értelmezik a törvényt – jelezte a polgármester –, akkor a többi embernek az államnak kellene valamit biztosítania, de az állam megszüntette az eszközkezelőt, így most a Máltai Szeretetszolgálatnál és a Református Szeretetszolgálatnál vannak lakások, ám nem tudni, milyenek és hol, valószínűleg szerte az országban. Lehet, hogy ezeknek a VIII. kerületi embereknek az életükből kiragadva, vidéken ajánlanak fel valamit, amit nyilván nem fognak elfogadni. Egészen elképesztő, hogy emberekkel hogyan bánnak – fogalmazott, hozzátéve: a lakók maguk sem tudtak ezekről a tervekről.

Pikó András úgy fogalmazott: Józsefváros kezd olyan lenni, mint egy terepasztal, ahol a kormány játszadozik, először a Pázmány-campusszal, aztán ezzel az elit tanárképzővel, „mi pedig kis Lego-figurák vagyunk a lakóinkkal”. Közölte, ez a törvény ebben a formájában biztosan végrehajthatatlan és egy csomó alkotmányos jogot sért, így Alkotmánybírósághoz fordulnak. Hozzátette, szerintük több ponton sérti az Európa Tanács önkormányzati chartáját is, ezért európai szintre is fogják vinni ezt az ügyet. Az önkormányzat mindent megtesz, hogy a lakóit ne tehessék utcára, hogy ez a „méltánytalan, kegyetlen, embertelen eljárás” ne mehessen végbe – jelentette ki a polgármester.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Esti gyors
2024. április 10., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor