„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó András: Érzékeny ponton találta el a fideszeseket a beszédem

26/05/2023 20:11

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Pikó András, Józsefváros polgármestere csütörtökön a fővárosi közgyűlés előtt szólalt fel. Beszédében kifejtette, hogy az a békepárti narratíva, amit a Fidesz használ az orosz-ukrán háború kapcsán, valójában a megszállók békéjét propagálja. Pikó a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy beszéde érzékeny ponton találta el a kormánypárti képviselőket, akik emiatt reakció nélkül fogadták a hallottakat.

2023. május 26. Megbeszéljük-részlet (2023.05.26.) Pikó András
16:37
00:00

"Az a beszéd olyan volt, amit egy történelemtanár mondana, akinek fontos a gyerekének a nemzeti öntudata" – nyilatkozta Pikó András, Józsefváros polgármestere arról a felszólalásáról, amit csütörtökön mondott el a főváros közgyűlése előtt. Az előzményekről azt mondta, hogy a közgyűlés előtti napon elolvasta az előterjesztések között a Fidesz békepártinak titulált, de valójában oroszpárti nyilatkozatát. Számára ez nehezen emészthető volt, mivel szerinte a Fidesz politikája egy morális csapda. "Nincsen annál erősebb morális parancs, mint hogy védjünk életeket, és ne öljenek meg embereket" – mondta. Hozzátette, ugyanakkor ezt az elvet a Fidesz abban a kontextusban használja, amiben egy agresszor állam megtámad egy másikat, amiben katonák nőket gyaláznak meg, és ártatlan gyermekeket hurcolnak el. "Ebben a kontextusban azt mondani, hogy legyen béke, az a megszállók békéje, ami sokkal több szenvedést okoz" – tette hozzá Pikó.

Pikónál végül Orbán Viktor két aznapi, cinikus mondata "ütötte ki a biztosítékot" Az egyik az volt, hogy "Ukrajna nem győzhet", a másik pedig, hogy mindegy, ki kezdte a háborút. Ezekkel pedig a túlerővel szembeni harc hiábavalóságát betonozta le a miniszterelnök – tette hozzá Pikó. A józsefvárosi polgármesterből ekkor jött elő a történelemtanár énje, és arra gondolt, hány olyan harc volt a magyar történelemben, ahol az őseink túlerővel szemben, reménytelenül küzdöttek. "Hogyha Orbán Viktor bölcsességeit elfogadnánk, akkor tulajdonképpen a törökök ellen harcoló magyaroktól, Dobó Istvántól kezdve egészen a 48-as honvédekig mindenkinek okosabb dolga lett volna, hogyha leteszi a fegyvert, láphoz tett fegyverrel tárgyalóasztalhoz ül, és életeket ment" – véli Pikó. Hozzátette mindaz, amit Orbán csinál, az nemcsak egyszerű politikai machináció, hanem a legmélyén sérti a magyar nemzeti öntudatot.

Szerinte ha ez a gondolkodás elterjed, akkor a következő generáció gyermekei már nem olyan magyarok lesznek, akik nem arra lesznek büszkék, hogy Dobó István 2000 emberrel tartotta Eger várát, és végül legyőzte a törököket, hanem majd lehet, hogy arra a Hegedűs hadnagyra, aki az áruló volt. "Az lesz a példakép, aki azonnal béketárgyalásokat kezdeményezett és életeket mentett" – mondta.

"Mit fog tenni ez a miniszterelnök, hogyha neadjisten bennünket támadnak meg? Vigyék a két felső vármegyét, meg a Balatont, csak ne jelöljenek embert" – fogalmazta meg szónoki kérdéseit Pikó. Szerinte ilyenkor nem kell attól félni, hogy háborúpártisággal fogják vádolni. A közgyűlésen a vele szimpatizáló politikusoktól tapsot kapott, a másik oldalról pedig semmilyen reakcióval nem találkozott. "Azon a terepen találta el őket, amiben jók, és amiben a legérzékenyebbek" – mondta.

A műsorvezető, Bolgár György felvetette, hogy egy ilyen beszéd alkalmassá tenné Pikót az országos politikában valós szereplésre. Józsefváros polgármestere számára fontosabb, hogy szabadon megfogalmazhassa a gondolatait, az országos politikához pedig be kellene lépnie az önkormányzati politizálásnál sokkal szigorúbb pártvilágba. Jelenleg a 2024-es önkormányzati választásra készül inkább, amiben már eddig is sok munkát fektetett. Pikó azt mondta, a szövetséghez mindenkire szükség van, DK-sokra, szocialistákra, civilekre, momentumosokra, még a Kutyapártra is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Pikó Andrással
2023. május 26., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György