„Klubrádió
Reggeli gyors

Petíció a tűzijáték ellen: „Római hadvezérek őrült diadalmenete”

19/05/2020 14:22

| Szerző: Klubrádió

Fontos megünnepelni az államalapítást, de nem olyan grandiózus módon, annyi közpénz „elégetésével”, ahogy a kormány tervezi most augusztus 20-án – mondta Homonnay Gergely író, aki petíciót indított a tűzijáték lefújásáért és azért, hogy az arra fordítandó pénzből a vírusválság károsultjait segítsék.

2020. május 19. Reggeli gyors / részlet, Homonnay Gergely (20.05.19.)
07:42
00:00

Homonnay Gergely író, aktivista petíciót indított azért, hogy a kormány ne tartsa meg az augusztus 20-ára tervezett grandiózus tűzijátékot a többi között a vírushelyzetre és arra tekintettel, hogy milyen sokan veszítették el a munkájukat a járvány okozta válságban.

Európa legnagyobb tűzijátéka lehet Budapesten augusztus 20-án – ezt ígérte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A hvg.hu idézte Guller Zoltánt, aki azt mondta: a tűzijáték a tervek szerint a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható. Hozzátette: az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket idén több napos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezik megtartani.

Homonnay Gergely a Reggeli gyorsban hangsúlyozta: felháborította, hogy mennyi pénzből mekkora diadalmenetet akar csinálni a kormány augusztus 20-án. Szerinte ez vérlázító, különösen azért, mert sok más helyre lehetne elkölteni ezt a pénzt. Eddig majdnem 50 ezren (a beszélgetés óta már 55 ezren – a szerk.) írták alá a kezdeményezést, de az író szkeptikus a petíciókkal kapcsolatban, mert „a kétharmad azt csinál, amit akar”. Viszont legalább felhívják a kormány figyelmét arra, hogy az anyagi kiadások mellett például állatokat is veszélyeztet a tűzijáték.

Jelezte, jogos igény, hogy fel kell lendíteni a turizmust, hiszen az ország bevételei szempontjából fontos szerepe van. De lett volna egy Sziget fesztivál, amely minden évben több tízezer külföldit vonz, aki rengeteg költ nálunk. Annak körülbelül 15-én lett volna vége, majd öt nappal később megtartanának egy másik többnapos rendezvényt, amelyre több tízezer embert várnak: akkor addig megszűnik létezni a vírus? – tette fel a kérdést. Nem tudjuk, mi lesz a járvánnyal augusztus végén, így szerinte ennyi nézőt összecsődíteni roppant felelőtlen a kormánytól. De, tette hozzá, nem epidemiológus, viszont a szakértők se látnak a jövőbe.

Homonnay Gergely arról is beszélt, hogy ha megnézi az ember, milyen diadalmeneteket tartottak Rómában kétezer évvel ezelőtt a hadvezérek vagy diktátorok, és összehasonlítja azzal, hogy kommunikált a kormány a járványról – mint egy hadjáratról –, akkor azt láthatja, hogy ez az augusztus 20-i ünnepségsorozat egy „őrült diadalmenet” lesz. Megjegyezte, nem erről kellene szólnia a kormányzati kommunikációnak, hanem arról, hogy a vírus veszélyeire, esetleges visszatérésére hívják fel az emberek figyelmét.

Nagyon fontos megünnepelni az államalapítás ünnepét. De van más módja is, például Sanghajban, Kínában fényjátékot tartottak drónokkal újévkor. Hozzátette: a tűzijáték környezetszennyező, ártalmas gázok kerülnek a levegőbe, sok városban betiltották, és ha a technológia ad már módot másra, miért ne? Megszokás, persze, de Homonnay Gergely rossz szokásnak tartja.

Szerinte ha pár százezer ember aláírja, az elég lesz ahhoz, hogy a kormány is foglalkozzon a kezdeményezéssel. A petíció pártoktól független, Fidesz-szavazók aláírását is várja Homonnay Gergely, ha ők is úgy érzik, hogy lenne jobb helye ennek a pénznek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pexels.com, lejátszó melletti kép: Homonnay Gergely/Facebook

Reggeli gyors
2020. 05. 19. 08:45
Műsorvezető: Dési János