„Klubrádió
A lényeg

Betiltanák a petárdázást

29/12/2019 15:26

| Szerző: Klubrádió

Az LMP törvénymódosító javaslatot nyújt be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök betiltásáért. Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők, az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt - ezt az Orpheus Állatvédő Egyesület közölte.

Az LMP társelnökei közleményükben azt írták: az emberek egészségéért és a háziállatok biztonságáért kezdeményezik a tűzijáték és a petárda használatának teljes körű betiltását. Azt hangsúlyozták, hogy a szakszerűtlen használat miatt rendszeresen keletkeznek tüzek, amelyek jelentős anyagi és egészségügyi károkkal is járhatnak. A háziállatok pedig a zaj- és fényhatásoktól sokkot kaphatnak, emiatt megszökhetnek és el is pusztulhatnak.

A nagy mennyiségben kilőtt rakéták ráadásul jelentősen hozzájárulnak a települési szmog kialakulásához - tették hozzá. Németországi mérések szerint a szilveszterkor eldurrogtatott petárdák akár az adott város teljes éves légszennyezettség-kibocsátásának egyötödét is okozhatják.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta, hogy a házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. Az állatvédők szerint ezért érdemes az állatokban lévő mikrochipek adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy a gazdák személyes adatai helyesen vannak-e regisztrálva. Emellett javasolják, hogy legyen az állatokon nyakörv a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.