„Klubrádió
Esti gyors

Perintfalvi: Úgy tűnik, Balog Orbán stratégiáját követi

15/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Úgy tűnik, hogy ügyes stratégiát épít fel és követ ezzel a roadshow-val Balog Zoltán, ami meglehetősen hasonlít Orbán stratégiájára – véli Perintfalvi Rita.

2024. március 14. Esti gyors - részlet 2024.03.14. Perintfalvi Rita
06:12
00:00

A kegyelmi botrány megrengette Balog Zoltán pozícióját a református egyházon belül, de az utóbbi hetekben – ahogy arra a Direkt36 felhívta a figyelmet – sikerült stabilizálnia a helyzetét. A lap információi szerint ebben szerepet játszott, hogy a püspöknek sikerült elhitetnie, az egész egyház áll támadás alatt, és arról is biztosított mindenkit, hogy Orbán Viktor állítólag rábízta ennek az ügynek a kezelését.

"Úgy tűnik, hogy ügyes stratégiát épít fel és követ ezzel a roadshow-val" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó. Március 2-án a püspöki hivatalban azt mondta Balog, lemondása a zsinati elnöki pozícióról a külvilágnak szól, a püspöki tisztségről viszont nem mond le, arra hivatkozva, hogy az egyház belső autonómiáját mindenképp meg kell védeni, és úgy tűnik, maga mögé tudta állítani társait, a magyarországi református püspökök összezártak mögötte. Még az a Fekete Károly is aláírta azt a böjti körlevelet, amelyben a világ "bűnben tartásra" törekszik, az egyházban a bűn megvallása, a bűnbánat, a bocsánatkérés a meghatározó.

Perintfalvi szerint az látszik, hogy Balog Orbánéhoz nagyon hasonló stratégiát követ: "a botrány kitörésétől kezdve azt hangoztatta, ez nem ellene szól, hanem az egész egyház ellen folyó boszorkányüldözés". Hozzáttette, ehhez kellett egy ellenségkép is, ezek az LMBTQ emberek voltak. "Mit csinálnánk akkor, ha jönne egy olyan hatalom, ami meleg lelkészeket akar szentelni, meleg párok összeadására akarná kényszeríteni az egyházat. Mintha bármilyen reális veszélye lenne annak, hogy egy oyan erősen liberális kormányzat alakuljon, amely megpróbálhatna külső erőként ilyen belső döntéseket kikényszeríthetne" – foglalta össze.

Összessségében Balog lemondása a zsinati elnöki tisztségről a külvilágnak, püspöki hivatalának megtartása az egyháznak szóló üzenet.

Az, hogy Balog Orbánnal állítása szerint szoros kapcsolatban áll, egyfajta legitimációs kísérlet a lelkész részéről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2024.03.14., csütörtök 18:35
Riporter: Hardy Mihály