„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Perintfalvi: Ennyire sikeres rendezvényünk még nem volt

24/05/2024 07:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Szabadság köreinek két év szervezői munkálatai közt ez volt az eddigi legnehezebb Perintfalvi Rita szerint, és bár Magyar Pétert végül nem sikerült elhívni, az eredmény alapján nagyon megérte.

2024. május 23. Megbeszéljük - részlet 24.05.23. Perintfalvi Rita
11:36
00:00

Szólj be a politikusnak! címmel szerveztek beszélgetést a Szabadság köreinek tagjai, amelyen a megjelent jelöltek, három párt EP-listavezetője nem egymással vitatkoztak, hanem azokra a kérdésekre válaszoltak, amelyeket a szűkebb tagsági találkozón fogalmaztak meg. Az esemény házigazdája ezúttal is Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó volt. Vendégei Dobrev Klára (DK), Le Marietta (MKKP) és Cseh Katalin (Momentum) voltak. A meghívottak közt szerepelt, Magyar Péter is, valamint a Tisza párt egy másik jelöltje is, ők azonban nem éltek a lehetőséggel. 

"Szerintem ennyire sikeres rendezvényünk az elmúlt két év során még nem volt" – mondta a Megbeszéljük csütörtöki adásában Perintfalvi. Hozzátette, a beszélgetés lényege az volt, hogy a politikusok a választópolgárok kérdéseire válaszoljanak. Ez persze egyedi megoldási módot követelt az időkeret korlátai miatt, nem lehetett csak úgy mikrofont adni a nézőtéren megjelent vendégeknek. Az előkészületek során nagyon sok kérdést gyűjtöttek össze a közösségi média felületein, amelyeket egy workshop jellegű szűkebb tagsági találkozón dolgoztak ki, szűkítettek le, és amelyeket aztán Perintfalvi moderátortársával felváltva tett fel a politikusoknak. "Olyan témákat érintő kérdések kerültek elő, amelyeket nem valamiféle eurobarometer, vagy köztévé talált ki, hanem azok, amelyek a választópolgároknak valóban fontosak, érdekesek, és el tudták mondani félelmeiket, vágyaikat. Ilyen szempontból szerintem rendhagyó rendezvényről van szó" – foglalta össze.

Megjegyezte, "ezek a politikusok, akik el mertek jönni, felvállalták azt, hogy nagyon sok kérdésben volt fricska, és keményebb kritika is". Azzal kapcsolatban, hogy nem mindegyik, magát ellenzékinek nevező pártot hívták meg, így a Mi Hazánkot sem, Perintfalvi elmondta, úgy vélték, egy demokratikus minimumot szem előtt kell tartani, amelynek a párt egyszerűen nem felel meg. Arra a kérdésre, hogy a Fideszből miért nem hívtak meg jelöltet, kifejtette, a Szabadság körei hisz a képviseleti demokráciában, és egyértelműen ellenzéki közösségről van szó, a kormánypárt pedig nem az ő érdekeiket képviseli. "Rájuk most nem voltunk kíváncsiak."

Magyar Péter ugyan nem tudott eljönni, helyét névtáblával ellátott székkel fenntartották, ezzel jelezve, hogy szívesen látták volna a rendezvényen, és Perintfalvi reméli, később vendégül láthatja a Tisza párt alelnökét is.

Arra is kitért, hogy bár Cseh Katalin és Dobrev Klára már gyakorlott politikusokként nyilvánultak meg, Le Marietta, aki viszonylag új szereplő ezen a téren, sokkal felszabadultabban tudott beszélni, mint korábban a Partizán vitaműsorában, ahol nagyon negatív hangulatot keltett egy bizonyos párt.

Összességében Perintfalvi úgy látja, ez volt az eddigi két év szervezői munkálatai közt a legnehezebb, és bár Magyar Pétert végül nem sikerült elhívni, az eredmény alapján nagyon megérte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2024.05.24., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György