„Klubrádió
A lényeg

Hogy lássák, miért fontos Iványiék munkája – Perintfalviék új akciókkal készülnek

1/11/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Létrejött a Szabadság körei aktivistacsoportja, melynek első komolyabb feladata Iványi Gáborék megsegítése. Perintfalvi Ritával, a közösség létrehozójával beszélgettünk.

A Szabadság köreinek második évadában újdonságként jelent meg a kiscsoportos beszélgetés, melynek során a témaadó problémafelvetésre igyekeznek a résztvevők megoldásokat találni. Az első ilyen alkalmon az Iványi Gábor és szervezetei megsegítésének lehetséges módjait igyekeztek a megjelentek több csoportban kidolgozni. A foglalkozás után a Szabadság körei megalkotójával, Perintfalvi Rita teológussal beszélgettünk. –

"Örömteli volt látni, hogy az emberekben ott szunnyad a tenni akarás, azokban is, akik az idősebb korosztályhoz tartoznak, és akikről azt gondolná az ember, hogy politikailag már nem annyira aktívak, de éppen az ellenkezőjét tapasztalhattuk. Nagyon jó volt ezt megtapasztalni" – mondta, hozzátéve, hogy számos ötlettel álltak elő, és két lehetőség több csoportban is felmerült.

Az egyik javaslat az, hogy az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség szervezeteinek tevékenységét, valamint a kormányzat ellenük folytatott hadjáratát "állandóan napirenden, köztudatban kell tartani". Ezek lehetséges módjai közt emelte ki Perintfalvi kisfilmek készítését például az Iványiék által működtetett iskolák tehetséges fiataljairól. A cél, hogy az emberek lássák, mennyire fontos közfeladatot, állami feladatot látnak el Iványiék, mégsem kapnak kormányzati támogatást.

 
Szabadság körei 2023.10.30.
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

A másik tervszerűen kidolgozott megoldási lehetőség munkaneve: Ajándékozz az életedből időt. Olyan segítők verbuválásáról van szó, akik, hajlandók önkéntesen segíteni a nehéz helyzetben lévő intézményeknek. "Akár pszichológus, akár tanár, akár szociális szakember, de olyan emberekre is számítunk, akik csak krumplit pucolni mennének" – vázolta Perintfalvi.

Voltak, akik jótékonysági koncertet szerveznének, mások pedig demonstrációt, adventi gyertyagyújtást az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott államtitkárság elé.

A Szabadság körei aktivista szekciója ezzel létrejött, a cselekvő szolidaritás megélésével kívánnak valódi szeretetközösséggé és rendszerkritikus bázissá válni. "Tenni akaró közösséggel találkoztam" – foglalta össze élményeit Perintfalvi.