„Klubrádió
Megbeszéljük...

Perintfalvi: A kormány lassan Oroszországgá változtat minket

11/09/2023 19:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az ellenzék mellett a Fideszben csalódott demokrata erőket is meg kell szólítani. Ehhez világos üzenetet kell megfogalmazni, amely mögé nemcsak a pártok, hanem a civil szféra is egységesen be tud állni – véli Perintfalvi Rita. A teológus és közgondolkodó szerint a rendszert mindenképp le kell váltani, lehetőleg kétharmados többséggel, amely aztán át tudja írni azt az "alkotmányt", amely jelenleg a demokrácia csíráit veszi el az országtól, és hamarosan átalakítja Oroszországgá.

2023. szeptember 11. Megbeszéljük - részlet 23.09.11. Perintfalvi Rita
12:08
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, SzázSzó néven újraélesztette a Szárszói Találkozót Ujhelyi István EP-képviselő, aki szerint kell egy közeléti esemény, amit nem pártok szerveznek. Az eseményen részt vett – ezúttal nézőként – Perintfalvi Rita teológus közgondolkodó is. Az alkalommal kapcsolatban a Facebookon kifejtette, "kellenek az ellenzéki oldalon az ilyen találkozások és még inkább a pozitív jövőképek". 

"Minden olyan kedeményezést üdvözölni kell, ami egyfajta útkeresés" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Perintfalvi. Hozzátette, Ujhelyi mellett Horgas Péter, a Civil Bázis Egyesület elnöke is a rendezvény társszervezője volt, akinek révén 18 civil szervezet is megjelent, és képviseltette magát. Ezt nagyon fontos mérföldkőnek tartja Perintfalvi.

A találkozó legfontosabbb kérdése, hogy tudunk-e jövőképet formálni. Ehhez Perintfalvi szerint világos és érthető célt kellene megfogalmazni, ami mögé nemcsak a politikusok és pártok, hanem a civil szféra is beállhat, sőt művészek, és egyéb közszereplők. Az Orbán-rendszer iránti hűséget talán ez a legszélesebb spektrumon felépített ellenállás tudná megtörni. Ez lehetne szerinte az, hogy minden olyan erőnek, amelynek rendszerváltás a célja, összefogjon.

"Ezt a rendszert mindenképp le kell váltani, lehetőleg kétharmados többséggel, amely aztán át tudja írni azt az »alkotmányt«, amely miatt most szenvedünk, és ami a demokrácia csíráit veszi el ettől az országtól, és hamarosan átalakít bennünket Oroszországgá" – mondta, hozzátéve,  hogy ehhez erős ellenállásra van szükség.

Örömét fejezte ki annak kapcsán is, hogy a fiatalok is megjelentek. Az egyik pódiumbeszélgetésen Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja Kuncze Gábor egykori belügyminiszterrel vitatkozott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2023.09.11., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György