„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

Perintfalvi: Orbán messianisztikus vezért játszik

5/08/2023 16:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Sok a hasonlóság a magyar kormánypárti szavazók keménymagja és bizonyos konzervatív, fundamentalista vallási közösségek magatartása közt – véli Perintfalvi Rita katolikus teológus, közgondolkodó. Szerinte Orbán Viktor messianisztikus vezért játszik, aki feltétlen engedelmességet vár el híveitől, akik így a kormányt, a miniszterelnököt érő kritikákat meg sem hallják.

"A fideszes szavazókban kialakult egy sajátos vallásos attitűd, ami hasonlít egy vallási vezetőhöz való hűséges magatartáshoz" – mondta a Reggeli gyors keddi vendége a stúdióban. Perintfalvi Rita katolikus teológus, közgondolkodó hozzátette azt is, hogy ugyancsak hasonlóság a kormánypárti szavazók keménymagja és bizonyos vallási közösségek közt az autoritás iránti tisztelet. Hangsúlyozta, ez sokkal inkább a konzervatív, fundamentalista rétegekre igaz, a progresszív, nyitottabb közösségek tagjaira – ilyennek tartja magát Perintfalvi is – kevésbé.

Megjegyezte, Orbán az elmúlt 13 évben több alkalommal is élt bibliai idézetekkel: "Mi vagyunk a hegyen épült város" (utalás Máté evangéliumára 5:14 Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város), amellyel Orbán lényegében azt mondta, hogy a világnak látnia kell Magyarország világosságát.

Orbán pedig messianisztikus vezér szerepében tetszeleg, ami egyben azt is jelenti Perintfalvi szerint, hogy a kritikák nem jutnak el a hívekhez. "A tekintélyelvű gondolkodásmód nem engedi meg a híveknek a kritikát" – mondta Perintfalvi.

Kifejtette azt is, hogy a történelem során a kritikákra a keresztény egyház mindig reagált valamilyen módon. Abban az esetben, ha a vezetők úgy ítélték meg, hogy egy-egy kritikus nincs hatással az egyház stabilitására, azt eltűrték. Ha azonban a kritika már erőteljesebb hatást váltott ki, akkor a könyvégetésektől az eretnekké nyilvánításig semmitől sem riadtak vissza. Ez a teológus szerint az egyház hatalmi helyzetét védő mechanizmus volt.

Azóta rengeteg dolog változott, az egyházon belüli szexuális bűncselekmények napvilágra kerülésével olyan kritikákkal szembesült az egyház, amelyre másképpen kellett reagálnia. Míg világszerte számos országban rengeteg ügyet sikerült feltárni, ez Magyarországon erőteljes ellenállásba ütközik. Megemlítette saját, áldozatok beszámolóit tartalmazó könyvét, valamint Hodász András példáját is, akit saját kérésére Erdő Péter bíboros felmentette a papi szolgálat alól, nem sokkal később pedig arról is beszámolt, hogy kamaszkorában zaklatta egy pap.

A teljes beszélgetést a videóra kattintva nézhetik meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2023.08.01., kedd 9:00
Riporter: Dési János