„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: a pedagógusok félnek az áprilisi nyitástól

2/04/2021 00:07

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az védőoltásnak nem lesz ideje kifejteni hatását április 19-ig, a tervezett iskolanyitás időpontjáig. A pedagógusok az egyre rosszabbodó járványügyi adatok miatt félnek visszatérni a tantermekbe. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja a témában készült felméréssel kapcsolatban elmondta, hogy ha elég pedagógus fog össze, elérhetik, hogy a járványhelyzet javulásáig online folytathassák az oktatást.

2021. április 01. Esti gyors - részlet 21.04.01. Nagy Erzsébet
06:02
00:00

Legkésőbb április 19-től vissza kell térni a tantermekbe. A probléma azonban az, hogy nem telik el elegendő idő a védettség kialakulásához. Nem is lehet másképpen, hiszen a jelenleg jóváhagyott vakcinák mind két dózisból állnak, ami azt is jelenti, hogy ha napokon belül oltják a tanárokat, mire vissza kéne térni az iskolákba, a második oltás ideje sem jöntt még el.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja az Esti gyorsban megjegyezte, hogy miközben a brit mutáns borzalmas pusztítást okoz az országban Orbán Viktor miniszterelnök vissza akaraja parancsolni az embereket az iskolákba, amely intézmények köztudottan a legnagyobb teret biztosítják a fertőzések terjedésének.

 
osztályterem
Fotó: Flickr.com
 

Épp ezért a PDSZ végzett egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy nagyon erős a félelem a tanárok körében, ami azt is jelenti Nagy szerint, hogy a szakszervezetnek lépnie kell. Elsőként tárgyalásra hívják sokadszorra is a kormány illetékeseit, ha pedig ez nem vezet eredményre, sztrájkot is fontolgatnak. Van azonban még egy dolog amit a tanárok megléphetnek, ez pedig az utasítás megtagadása. Ez nem azt jelenti, hogy beszüntetnék a munkát – hívta fel rá a figyelemet Nagy – továbbra is tanítanának online, amíg ki nem alakul a védettség. Utána pedig arról döntenének, hogy szabad-e nyitni, annak tükrében, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a beoltatlanok. Ha a pedagógusok megfelelő számban vállalják, hogy a veszély elhárultáig online folytatják az oktatást, az ellen – megfelelő jogi előkészítés mellett –sem az oktatási intézmény, sem a kormány nem tehet semmit.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.04.01. 18:23
Riporter: Kárpáti János