„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Pártjaik előtt járnak az ellenzéki választók

25/11/2020 17:45

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormány ismét farigcsálja a választási törvényt, hogy nehezítse az ellenzék dolgát. Lakner Zoltán politológus szerint ez nem meglepő. A Fidesz gyengülésére is utal.

2020. november 25. Reggeli gyors - részlet 20.11.25. Lakner Zoltán
18:47
00:00

Orbán politikai rendszerének, illetve a rendszer alaptörvényi megalapozásának megkérdőjelezhető a legitimitása, az ellenzék azonban úgy döntött, hogy a rendszer része marad, részt vesz a választásokon és beül a parlamentbe. Így hát tudnia kell, hogy a hatalom bármikor megváltoztathatja a játékszabályokat, tudnia kell alkalmazkodni és kell, hogy legyen B, de még C terve is – mondja Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője, amikor az alapokról beszél.

A legújabb terv az, hogy szigorítják az országos listaállítás feltételeit, mégpedig Volner János független (korábban jobbikos) képviselő javaslatára. Emlékezetes, hogy először 27 jelölt kellett a listaállításhoz, aztán a számot 50-re srófolta fel a Fidesz, most már 71 jelölt kellene 14 megyében és a fővárosban ahhoz, hogy országos listát állíthasson egy párt. Úgy tűnik, hogy a hatalom egy listába akarja kényszeríteni az ellenzéket. Van persze némi szépségtapasz, mert azt mondják, hogy ezzel a módosítással a kamupártokat akarják kizárni. Lakner Zoltán válasza erre az, hogy ha a Fidesz kamupártot akar kreálni, akkor meg is teszi, nem csak 27, hanem 71 embert is össze tud szedni.

Lehet az a cél, hogy egy mozdulattal üssék ki az ellenzéket. Ha ugyanis volna két lista, de az egyiket nem lehetne mégsem indítani a választáson, a másikra átszavazhatnának a szimpatizánsok. Ez a lehetőség most megszűnik.

Bármit is akar a Fidesz elérni, egy dolog biztos: az ellenzék szavazói jóval-jóval a pártjaik előtt járnak, nekik tetszik a közös lista. Lehet, hogy fogcsikorgatva, vagy fanyalogva, de átszavaznak egy másik ellenzéki jelöltre, ha a saját pártjuk ott nem tud indítani senkit. Tudomásul kell venni, hogy 2020-van – figyelmeztet Lakner Zoltán. Például a gyurcsányozás már egyáltalán nem hat úgy, mint 10, vagy 6 éve. Azt is látni kell, hogy a Fidesznek nem minden döntése zseniális. Most a választási törvény alakítgatása azt jelzi, hogy a kormánypárt gyengül. Ugye arra épített Orbán, hogy van a centrális erőtér és van egy szétaprózódott ellenzék, amelynek pártjai nem találják a hangot egymással. Nos, ez már nem egészen így van. Az sem igaz már, hogy a Fidesz tematizálja a politikát. Nem. Az ellenzék körüli történésekre próbál reagálni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.11.25. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás