„Klubrádió
Esti gyors

Ötödik hónapja csökken a vásárlóerőnk, látótávolságon kívül az árstabilitás

28/03/2023 21:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A KSH adatai alapján 16 százalékkal nőtt az átlagkereset az egy évvel ezelőttihez képest, de ezt megette az infláció. Sőt, ötödik hónapja csökken a vásárlóerőnk. Az MNB a magas kamatkörnyezettel igyekszik visszafogni a fogyasztást és megtakarításra ösztönözni, de egyelőre nagyon messze vagyunk a 3 százalékos inflációtól, ami az árstabilitást jelentené – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője az Esti gyorsban.

2023. március 28. Esti gyors - részlet Virovácz Péter 23.03.28.
06:39
00:00
A KSH adatai alapján az átlagkereset 16 százalékkal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest, a reálbérek viszont 7,6 százalékkal csökkentek. Tehát annak ellenére, hogy "nagyon dinamikusan" emelkednek a bérek, sajnos ezt, sőt ennél többet is "megesz" a drágulás mértéke. Csökken a vásárlóerőnk: ugyanabból a pénzből kevesebb terméket és szolgáltatást tudunk megvásárolni – magyarázta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője az Esti gyorsban.

Már ötödik hónapja negatív a reálbér változása, így csökken a fogyasztás, fékeződik a növekedési ütem, technikai recesszióban van a gazdaság – mondta Virovácz.

Nevezzük ezt "mini válságnak", ennek a folyamatnak az elején az emberek igyekeztek "simítani" a fogyasztásukat, megpróbálták fenntartani a szokásos életszínvonalat, akár mennyiségben, akár minőségben a megszokott termékeket és szolgáltatásokat megvásárolni.

Az első negyedéves gazdasági adatokból derül majd ki, hogy mennyit változott a helyzet, az elemző arra számít, hogy a lakosság tartalékai megcsappantak, így "markáns – az eddiginél jelentősebb – gazdasági lassulást" tapasztalhatunk.

Általánosságban a monetáris politika, így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja is az, hogy elérje, hogy az országban stabilak legyenek az árak, vagyis, hogy az inflációt nagyjából 3 százalékon tudja tartani. Ettől most nagyon messze vagyunk, ezért is hagyta meg ma az MNB az alapkamatot a szeptember óta érvényben lévő magas, 13 százalékos szinten – mondta Virovácz. A bankok ugyanakkor a szintén változatlanul hagyott 18 százalékos kamatrátát figyelik, ez határozza meg, hogy mennyire drága a hitelezés. A magas kamatkörnyezet célja ugyanis az, hogy fékezze a gazdaságot, ösztönözze a megtakarításokat, visszafogja a beruházásokat és a fogyasztást. Csak így lehet visszafogni az inflációt – magyarázta az elemző.

A 3 százalékos cél "kicsit látótávolságon kívül van". Vélhetően 2024 végére - 2025 elejére érhetjük el a mostani kamatkörnyezet mellett – mondta Virovácz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/ interjú Virovácz Péterrel
2023. március 28., kedd 18:44
Műsorvezető: Szénási Sándor