„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A nyugdíjak szintre hozásáról szóló társadalmi vita olyan, mintha a Pitagorasz-tételt bocsátanák vitára"

22/03/2023 18:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Amit most társadalmi vitára bocsátanak, az az, hogy a nyugdíjak valorizációjának számítása helyes-e – véli Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke.

2023. március 22. Megbeszéljük - részlet 23.03.22. Karácsony Mihály
09:23
00:00

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a nyugdíj idei valorizációs szorzóját. A társadalmi egyeztetésre most közzétett jogszabálytervezet a 2023. évi valorizációs szorzószámokat állapítja meg. Az idei szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset-növekedési adat szükséges. Különösebb egyeztetést ez nem igényel, hiszen a számot a Központi Statisztikai Hivatal által 2023. február 23-án már nyilvánosságra hozta: mértéke 17,5 százalék. A tervezet a 2022. évi szorzószámokat a 17,5 százalékos növekedési mértéknek megfelelően megszorozza 1,175-del – írja a Forbes.

"Megdöbbenésünkre egy kétsoros rendelet került társadalmi vitára" – mondta a Megbeszéljük szerdai műsorában Karácsony Mihály. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke részletezte is a rendelet tartalmát: az első sor arról szól, hogy milyen felhatalmazás alapján hozták a rendeletet, a második sorban pedig a mellékletek szerepelnek.

Kifejtette, a valorizáció nem más ebben az értelemben, mint a nyugdíjak szintrehozása. Ezt a fenti szorzószám alapján végzik el. Amikor valaki a nyugdíja megállapítását kéri, akkor a korábbi évek keresetét egy bizonyos szorzóval hogy jelen értékre hoz. "Amit most vitára bocsátanak, az az, hogy a számlálót és a nevezőt megfelelően számolták-e ki" – mondta, hozzátéve, hogy ehhez egy hatástanulmányt is kapcsoltak, amelynek dokumentációja szerint az elkészítsére – egy egyszerű műveletre – fordított idő 3 óra. "Ezt egy hétre társadalmi vitára bocsátották a nyugdíjasoknak. Ez nevetséges."

"Olyan ez, mintha a Pitagorasz-tételt bocsátanák társadalmi vitára" – összegezte Karácsony. Hozzátette, szerinte arra játszik a kormnány, hogy bizonygassa az Európai Bizottság felé, tartja ígéretét, és társadalmi vitára bocsát döntéseket. Ez azonban egy matematikai számítás, így a manőver inkább látszatintézkedés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Karácsony Mihállyal
2023.03.22., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György