„Klubrádió
Reggeli gyors

"Összeizzadjuk az első filmet itthon, aztán megpróbálom kiépíteni a külföldi karrieremet"

25/09/2023 15:27

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának Pitch Fórumán pénteken többen ahelyett, hogy a filmtervüket próbálták volna eladni, inkább a támogatási gyakorlat ellen szólaltak fel. A fiatal alkotók azon háborodtak fel, hogy a programból mindenféle indoklás nélkül dobtak ki nyertes pályázatokat, miután a csapatok fél éven át dolgoztak rajtuk. Az egyetlen magyarázat, amit a producerek kaptak, hogy nem pénzügyi oka van az elkaszálásoknak. Vagyis nyilván a témájukkal van baj  – mondta Brauner Máté, az egyik demonstráló a Reggeli gyorsban.

2023. szeptember 25. Reggeli gyors - részlet 23.09.25. Brauner Máté
07:15
00:00

Pénteken egy a Nemzeti Filmintézet (NFI) szervezésében tartott filmes fórumon több fiatal alkotó saját filmötleteik prezentálása helyett a színpadról kritizálta a filmtámogatási gyakorlatot, illetve az intézetet.

Az Inkubátor programot az NFI jogelődje hívta életre, azért, hogy növeljék a fiatal filmesek esélyeit arra, hogy megvalósíthassák terveiket. Kisebb költségvetésből, szakmai támogatással. Az elmúlt években ebben a konstrukcióban készült el például a FOMO, az Egy nap, a Veszélyes lehet a fagyi, a Kilakoltatás, vagy a Legjobb tudomásom szerint – sorolta az eseményről beszámoló Telex.

Ez egy Pitch Fórum volt, ami abból áll, hogy az alkotók képes anyagokat mutatnak be és megpróbálják hét percben minél vonzóbban elmesélni a filmtervüket a szakmai zsűri és közönség előtt – mondta az eseményről Brauner Máté, rendező a Reggeli gyorsban, a demonstrálók egyike.

 
Brauner Máté/Facebook
 
 

Ő a csapatával már hónapok óta benne volt a pályázati programban, ezen a fórumon az dőlt volna el, hogy tovább fejleszthetik-e a forgatókönyvet. Az eddigi években ilyenkor tíz rendezőből öt jutott tovább. Ebben a fázisban a nyertek már azzal számolhattak, hogy a filmjük megvalósul. Az elmúlt hónapokban azonban Braunerék végignézték, hogy az előző öt nyertes pályázatból egyszerűen kidobtak terveket menetközben. "Fél évig dolgozott az öt csapat a filmjeiken, majd mindenféle előzetes szólás és indoklás nélkül hármat kidobtak a kukába, egyet pedig átraktak tévés támogatási kategóriába, ami azt jelenti, hogy kevesebb pénzből készülhet el és nem játszhatják majd moziban" – mesélte Brauner. Így láttuk, hogy bármikor azt mondhatják nekünk, akár a folyamat közben, hogy akkor ez mégse kell.

"Jöjjek föl ide, és mondjam el ezt a pitchet, mintha... Mindenki tudja, hogy mi van, mindenki tudja, hogy mi lesz, és teljesen hülyének érzem magam ebben a szituban. [...] Szerintem mindenki, aki ennek a döntésnek a részese volt, az komolyan szégyellje magát..." – hívta fel a figyelmet Brauner a képmutató helyzetre a színpadról.

Az inkubátor volt az utolsó sziget, itt az ember még nem fogta vissza magát, merészebb, érdekesebb témákkal lehetett indulni – mondta fiatal alkotó a rádióban, aki szerint, ha az ember a hagyományos NFI pályázatokon akar bármilyen eredményt elérni, akkor "muszáj igazodni, hogy valamilyen történelmi témát érintsen".

Alapvető tendencia, hogy szinte csak kosztümös, régi korokban játszódó filmek készülnek már el – mondta Brauner.

Az inkubátor programból kidobott nyertes tervek esetében különböző pletykák keringtek az elkaszálásról, például az is, hogy néhány nagyszabású történelmi film költségvetése annyira megszaladt, hogy ezekből csoportosították volna át a forrásokat. Ez jó eséllyel nem igaz – mesélte Brauner. Az egyetlen válasz, amit az érintett filmek producerei kaptak, amikor bementek érdeklődni Pesti Ákos gyártásvezetőhöz az volt, hogy nem pénzügyi okai vannak a tervek kukázásának – mondta el a rendező, aki szerint ebből csak az következhet, hogy a filmek tartalmával van probléma.

Brauner és csapata a demontráció után persze kiesett a programból.

"Az első filmet valahogy összeizzadjuk itthon, mert azt szinte lehetetlen lenne az országhatárokon kívül összehozni, aztán megpróbálom kiépíteni a külföldi karrieremet" – mondta a további terveiről a pályakezdő rendező.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr

Reggeli gyors/interjú Brauner Mátéval
2023.09.25., hétfő, 7:21
Riporter: Szénási Sándor