„Klubrádió
Reggeli gyors

Enyedi: Nagyon jó animációk közül választották ki Buda filmjét

29/05/2023 09:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Napjaink huszonéveseinek életérzését mutatja be Buda Flóra Anna 27 című Arany Pálma díjas animációs filmje. Enyedi Ildikó filmrendező szerint a történet ereje és művészi szintű vizuális világa emelte ki az alkotást a többi díjra jelölt film közül.

2023. május 29. Reggeli gyors - részlet 23.05.29. Enyedi Ildikó
09:03
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó elismerést a 76. Cannes-i Filmfesztiválon. A magyar-francia koprodukcióban készült filmet 11 alkotás közül választották ki a kategóriában, a díjat a szombat esti díjátadó gálán jelentették be.

"Buda filmjét az emelte ki igazán a többi közül, hogy minden területen nagyon erős volt: üzenetét, egy generáció életérzését fanyar humorú, őszinte, húsbavágó történetbe ágyazva, eredeti, művészi szintű vizuális világba helyezte" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Enyedi Ildikó. A filmrendező maga is a zsűri tagja volt, de állítása szerint az ő szavazata nélkül is Buda filmje nyert volna.

A történet a 21. században huszonévesekké vált generáció helyzetét szemléltetje egy válságokkal súlytott világban, ahol napról napra kell szembenézni a kilátástalansággal, ahol senki nem mer már célokat kitűzni, mert minden lejáratódott, inflálódott. Enyedi hozzátette, nem európai, hanem világ szintű problémát szálaz szét a film.

Szomorú háttere a történetnek, hogy annak ellenére, hogy magyarok csinálták, a film nem magyar forrásokból készült. A Nemzeti Filmintézet gratulált ugyan Buda Flóra Annának, aki a 27 című animációs filmjével Arany Pálma díjat nyert a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezzel csupán az a probléma, hogy a most lelkesen gratuláló Nemzeti Filmintézet három alkalommal is visszautasította a film támogatását.

Ezzel kapcsolatban Enyedi megjegyezte, hogy más vonatkozásban is méltatlannak érzi a helyzetet. A film producere, Osváth Gábor is nagyon kevés figyelmet kap. Hozzátette, Osváth később díjnyertes, nagyon erős filmek elkészültében segédkezik, melyek jellemzően pénz nélkül, vagy minismális forrásokból dolgozik. Úgy véli, Buda Flóra Anna filmjének sikere Osváth áldozatos munkájának is köszönhető, aki "szereti a nehezebb végéről megfogni a dolgokat".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Enyedi Ildikó
2023.05.29., hétfő 8:17
Riporter: Szénási Sándor