„Támogassa
Esti gyors

Orbánnak Pozsony az új Varsó – Kárpáti Iván jegyzete

17/10/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Kiderült, hogy Orbán Viktornak most már tényleg csak egy ötmilliós kis ország újdonsült, magyargyűlölő, alvilági miniszterelnöke marad a szövetségese az EU-n belül. Átgázolt rajta a varsói gyors, vagy valami hasonló képzavar.

2023. október 17. Esti gyors - részlet (2023.10.17. Kárpáti Iván jegyzete)
01:59
00:00

Olyan hetet kezdtünk, amikor kiderült, hogy Orbán Viktornak most már tényleg csak egy ötmilliós kis ország újdonsült, magyargyűlölő, alvilági miniszterelnöke marad a szövetségese az EU-n belül. Átgázolt rajta a varsói gyors, vagy valami hasonló képzavar. Lényeg, hogy Orbán többet fog mostanában Pozsonyba járni, mint korábban, lehet még a Szvatopluk-szobrot is megkoszorúzza Fico társaságában.–

Előtte azonban még nagyot ment Pekingben, barátságos megbeszélésen van túl egy háborús bűnössel, aki gyerekeket raboltat el a szülőföldjükről. Még azzal is kényeztette Putyint, hogy „katonai műveletnek” nevezte a tömeggyilkos háborút. Mindezt annak ürügyén, hogy hát az energiabiztonság, aminek kapcsán láthatóan mindent elkövet azért, hogy továbbra is egy kiszámíthatatlan diktatúrának legyünk kiszolgáltatva. És ez nem olyan pragmatikus bizniszelés, amit mások is megtesznek, nem kedélyes hátlapogatás a vörös kánságok bizarr diktátoraival, ez már egy másik liga, ahol ő csak hasznos hülye lehet, de győztes soha.

Putyin most bárkivel leül, aki hajlandó vele ezt megtenni, különösen, ha az illető egy EU-tagország miniszterelnöke. Nem mellesleg NATO-tag. Az sem igaz, hogy ő arra törekszik, ne szakadjon meg a kommunikáció az oroszokkal. Erre számtalán más csatorna létezik, amiket nyilván üzemeltetnek is, egy ilyen parádés gesztus csak Putyinnak jön jól.

Mindez részben arra is visszavezethető, hogy idehaza nincs különösebb dolga, már ami a hatalom megtartását illeti. Az emberek most tényleg rosszabbul élnek, mint 4 éve, Romániával és Bulgáriával vagyunk versenyben a tök utolsó helyek valamelyikéért és még csak meg sem inog a NER. Az ellenzék tökéletesen tehetetlen, semmit nem tudott profitálni ebből a helyzetből, egymástól próbálják lenyúlni azt a keveset, ami még van. Piszkosul irigylem a lengyeleket.  

Kárpáti Iván jegyzet az Esti gyors 2023. október 17-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala