„Klubrádió
A lényeg

Már biztos: Fico alakíthat kormányt Szlovákiában

10/10/2023 19:07

| Szerző: Klubrádió

Peter Pellegrini pártelnök bejelentette, hogy a szociáldemokrata Hlas elnökségének döntése értelmében már csak a populista Smer (Robert Fico pártja) és a nacionalista SNS képviselőivel tárgyalnak, vagyis nem lesz Ficóék nélküli kormány Szlovákiában.

„A Hlas Elnöksége ma egyhangúlag döntött arról, hogy a Hlas a további tárgyalásokat a kormánykoalícióról a Smerrel és az SNS-szel fogja vezetni” – jelentette be Peter Pellegrini a Paraméter beszámolója szerint. Közölte, a Hlas elnöksége egységesen a Smer-Hlas-SNS kormány mellett foglalt állást. Arra számít, hogy a következő napokban a másik két párt is megerősíti ezt a döntést.

Pellegrini meg is indokolta, hogy a Hlas miért ezt a döntést hozta. „A választások előtt elmondtuk, hogy Szlovákiának stabil, felelősségteljes és szakmai alapokon álló kormányra van szüksége” – mondta Pellegrini. A Hlas elnöke szerint a legfőbb ígéretük az erős állam volt, amely határozott intézkedéseket tud hozni a fontos kérdésekben. Posztokról, arányokról nem akart beszélni, de az kiderült, hogy ő maga nem lesz miniszterelnök: „Ha a lakosok Peter Pellegrinit akarták volna kormányfőnek, akkor azt szeptember 30-án, a választásokon kellett volna megmutatniuk”.

„Mindenkit megnyugtathatok, hogy a Hlas garancia lesz arra, hogy Szlovákia európai uniós és a NATO-tagsága nem lesz semmilyen veszélyben” – közölte Pellegrini. 

Aki szerint már nem tárgyalnak a jobboldali pártok képviselőivel, nem lesznek „tapogatózó” tárgyalások sem. A döntést a testület egységesen hozta meg, egyetlen tagja sem volt ellene. A pártelnök jelezte, a kereszténydemokrata KDH hozzáállása is befolyásolta pártja döntését.

„A KDH véglegesen kizárta az együttműködést a Smerrel, a Progresszív Szlovákiával való együttműködésről pedig folyamatosan változó álláspontot képviselt, állandóan a vörös vonalakat emlegette – magyarázta a Hlas elnöke. – Nyilvánvaló volt, hogy a progresszívekkel és a liberálisokkal való együttműködésük folyamatosan belső konfliktusokkal lett volna tele, nem így néz ki három párt ajánlata, amelyek egy negyedikkel akarnak megegyezni.”

Az Orbán Viktor szövetségesének számító populista Robert Fico vezette Smer 22,95 százalékot szerezve nyerte meg a szeptember végi szlovák választást. Második lett a liberális Progresszív Szlovákia 17,96 százalékkal, míg a Hlas (Hang) 14,7-tel a harmadik helyen zárt. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,63 százalékkal a hét parlamentbe jutó szervezet közül a legkisebb frakcióval rendelkezhet majd. A Smer-Hlas-SNS koalíciónak 79 képviselője lesz, a kormányalakításhoz 76 kell.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Bandic)