„Támogassa
Esti gyors

Varsó, Tel-Aviv, Budapest – Dési János jegyzete

16/10/2023 18:01

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Miként lehet változtatni, ha kell?

2023. október 16. Esti gyors-részlet (Dési János jegyzete 2023.10.16.)
04:44
00:00
Lengyelország népe jól döntött! A lengyel nép a demokráciát akarja! – és más efféle szívet melengető, bár a végleges eredmény ismerete nélkül talán kicsit elkapkodott megjegyzések egész sorát látom politikusoktól, publicistáktól, ugyanúgy, ahogy a közösségi médiában is. (Még a magyar kormány által finanszírozott fideszes sajtó is el tudott sütni efféléket, hiszen az eddigi kormánypárt kétségtelenül vezet – még ha mai tudásunk szerint, nem is fog tudni koalíciót létrehozni.)

De! Lengyelország népe nem döntött jól, a lengyel népről nem mondható, hogy a demokráciát akarja. A lengyel nép egy része esetleg jól döntött vagy a demokráciát akarja – talán ez még a többség is lehet. De a lengyel nép egy tekintélyes részének nincs baja a demokrácia lebontásával, az embertelen abortusz törvénnyel és a többivel.

Ahogy a magyar népről sem állítható, hogy a diktatúra mellé áll, hogy nem zavarja az a szemérmetlen lopás, amelyről mapról napra derülnek ki új részletek, miként kerül a rablott vagyon mind nagyobb része a kisvezető közvetlen közelébe. A magyar nép nem törődött bele az oktatás lepusztításába, a tanárok megalázásába, az egészségügy lerohasztásába. Akadnak olyanok, akik valóban szépen eléldegélnek ezekkel a dolgokkal, pedig leginkább ők a vesztesei mindennek. Míg elég sokan akadnak a “magyar népből”, akik úgy vélik, hogy ez bizony csúnya dolog, aminek mielőbb véget kellene vetni.

Továbbmegyek: arab, sőt palesztin nép sincs, legalábbis ebben az értelemben. Nyilván, Gázában is akad olyan, aki szerint mégsem az a megoldás, hogy a lehető legtöbb védtelen embert a lehető legbrutálisabban gyilkoljuk meg. Mondjuk már csak önvédelmi okokból is lehetne ezt gondolni, ugyanis különösebb képzelőerő nem szükséges ahhoz, ha halomra gyilkolunk embereket, fiatalokat, gyerekeket, csecsemőket – látványos és tobzódó brutalitással, túszokat ejtünk, akkor mégsem becsületrendet fognak ezért nekünk osztogatni. A terrorakció kitervelői ezt tudták és azért is csinálták, hogy legyen kemény visszacsapás, hogy legyen mire mutogatni, legyen sok áldozat, bizony a “palesztin népből” is.

Most sokan, köztük kiváló barátaim is, felvetik, hogy mégsem kellene a civil lakosság életét Gázában kockáztatni. Valóban, ebben teljesen egyetértünk. Tessék mindezzel a Hamászhoz fordulni. (Amúgy a Fidesz-rendszer most kapcsolja le Iványiék egész szociális hálózatát a villanyról, vízről, gázról – csak úgy mondom, hogy az utcára került hajléktalanokkal, akik közül nyilván páran majd megfagynak a télen – lehessen kampányolni a főváros vezetés ellen.)

Ha a Hamász nem támad végtelen brutalitással Izraelre, akkor most lehetne arról beszélgetni, hogyan tovább. Mi lesz például a Gázába küldött milliárd dolláros segélyekből? Iskola, munkahely vagy abból, amit nem lopnak el, fegyver? És miként lehet ezen változtatni, ha kell?

De nem lehet erről beszélgetni, mert miközben ezeket a sorokat írom, látom, hogy folyamatosan lövik Izrael nagyvárosait, óvóhelyre kényszerítve az embereket. Ha eltalálnak valakit, ha a Vaskupola nem működik elég hatékonyan, bizony ártatlan civil áldozatok lesznek. (Nem, mintha a katona nem lenne amúgy civil, ha nem kellett volna most bevonulnia.)

Fontos a jog, a különbségtétel. Csak éppen azt kellene megérteni, hogy a Hamász szánt szándékkal olyan helyzetet alakít ki, hogy azok a bizonyos civilek ne menekülhessenek meg, lehetőleg minél több áldozat legyen közülük. Mert ezzel védik a Hamász gonosztetteit.

Csapda. Amit a Hamász állított a sajátjainak.

Azoknak is, akik esetleg valahogyan másként szerettek volna élni.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2023. október 16-i adásában hangzott el.