„Támogassa
Reggeli gyors

Orbán egyre több fegyver gyártására rendezkedik be

5/01/2023 08:41

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A csehek szakítottak a magyarokkal, újra az Európai Unió felé fordultak, többé nem úgy táncolnak, ahogy Orbán fütyül. Ennek máris érzik a pozitív következményeit Prágában. A Fővárosi Nagycirkuszban ukrán gyerekeké a porond pár napra, Záhony újra élni kezdett a menekültek hatására, Várpalotán pedig olyan fegyverek készülnek, amit németek vásárolnak majd meg. Nemzetközi lapszemle. 

2023. január 05. Lapszemle 20230105/Csernyánszky Judit
05:16
00:00

"Csehországot korábban azzal bélyegezték meg, hogy Európa perifériáján Magyarország szatellitállama, ezért nem is voltak komoly elvárások az országunkkal szemben. Azonban a sikeres uniós elnökség során bebizonyítottuk, ez nem így van" – idézte az Euractiv Mikuláš Bek cseh uniós miniszter félévet záró sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Bek arra utalt, hogy a 2021-ig hivatalban lévő Andrej Babišt sokan úgy könyvelték el, mint Orbán Viktor egyik legszorosabb szövetségesét. Ami nem csoda, hiszen az Európai Tanácsban számos – például klíma-, energiaügyi és migrációs - kérdésben nemcsak egyetértettek, de blokkolták is időnként az egyhangú szavazásokat.

Az új cseh kormányfő kinevezése
 
Petr Fiala
 
Lány, 2021. november 28. Petr Fiala, a cseh Polgári Demokratikus Párt elnöke sajtóértekezletet tart, miután Milos Zeman cseh államfő kormányfővé nevezte ki. MTI/EPA/Martin Divisek
Fotó: Martin Divisek
 

 

"Ennek az időszaknak viszont vége. Noha a V4-en belül kapcsolatunk az országgal továbbra is aktív, de pont ugyanúgy, mint Szlovákiával vagy Lengyelországgal" - mondta Bek. Szerinte az uniós kapcsolatokat ezentúl jobban hangsúlyozzák majd odahaza. Petr Fiala kormányfő ehhez hozzátette, hogy máris sokkal jobbak uniós kapcsolataik, és ennek következményeként érzik, hogy megbízható partnerként tekintenek rájuk.

Az elért eredmények között felsorolták: sikerült tető alá hozni az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós hitelt, a gázársapkát, a globális vállalati adót és Magyarországnak nyújtandó alapok befagyasztását. Frans Timmermans bizottsági alelnök megdicsérte őket, és az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb elnökségének nevezte a cseh irányítást. Ez a kivívott elismerés jó alapot ad a jövőben az egyeztetésekhez, jó alkupozícióba kerültünk – fogalmazott a cseh miniszterelnök.

Az ukrajnai óvóhelyekben edző fiatal artisták, akrobaták elkápráztatták a Fővárosi Nagycirkusz közönségét, írja az ausztrál Sight Magazin. Ezen a héten a Fővárosi Nagycirkusz kifejezetten olyan ukrajnai fiatal, sőt gyerek művészek számára rendezett fesztivált, akik a Donyeckből, Ogyesszából, Harkivból, Kijevből és Dnyipróból érkeztek. Több mint 30 versenyszámot adtak elő, és magyar, svájci, mexikói és olasz fiatalok is csatlakoztak hozzájuk.

Fekete Péter, az Orbán-kormány korábbi kulturális államtitkára, cirkuszigazgató azt nyilatakozta, hogy az előre betervezett programokat leállították, és a cirkuszt két napra átadták ezeknek a gyerekeknek, hogy ne érezzék azt, hiába edzettek a gyakran világítás és fűtés nélküli óvóhelyeken, hogy volt értelme a munkájuknak. A nemzetközi gyermek cirkusz fesztivált egyébként 12 éve indította útjára Ukrajna, a győztesek Franciaországba, Spanyol- és Olaszországba nyertek nyereményutat.

A düsseldorfi központú Rheinmetall bejelentette, hogy a Várpalotán gyártandó harcászati eszközök fő felvásárlója lesz – írja a Die Welt. A Lynx gyalogsági harcjárműveken kívül robbanószerek és aknavetők is szóba jöhetnek. A német lap szerint egyelőre nem tudható, hogy a legyártott fegyvereket hogyan és hova fogják szállítani. A Rheinmetall a magyar állami tulajdonban lévő N7 céggel társtulajdonosként dolgozik együtt.

Lőszergyár épül Várpalotán
 
Lőszergyár épül Várpalotán
 
Várpalota, 2022. december 15. Tüzérségi lövedékek a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én. MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka
 

 

A Handelsblatt szerint a német cég a magyar kormánytól kapott megrendelést robbanóanyagok gyártására, és hogy a termékek Európába illetve a NATO-hoz kerülnek. A Finanzen portál szerint a magyar kormánytól érkezett a százas nagyságrendű, milliós nagyságrendű felkérés a tőzsdéken egyékbént veszteséget elkönyvelő Rheinmetallhoz robbanószerek gyártására.

A Tageszeitung az ukrán határvárost, Záhonyt mutatja be. A pusztuló kisváros a maga 4000 lakosával és sok-sok nyugdíjasával az ukrajnai menekülteknek köszönhetően újra élni kezdett. 12 új gyerek érkezett az óvodába és 17 gyerek az iskolába. Bemutatják a Harkivból menekült indiai Gupta szívsebész medikust, akinek már csak egy fél éve volt hátra tanulmányaiból, és akkor menekült el, amikor háza előtt robbantottak. Megszerette a segítőkész záhonyiakat, és március óta maga is besegít, ha újabb menekültek érkeznek. Naponta kilenc vonat érkezik.