„Klubrádió
Esti gyors

Oltani kell, hogy járjon a metró

10/03/2021 05:09

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Érdekes fordulatot hozott a járvány a főváros és a kormány harcában. Mintegy 100 ember beoltásán múlik, hogy üzemképes marad-e a metró.

2021. március 09. Esti gyors - részlet 21.03.09. Gulyás Attila
04:47
00:00

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelentette be, hogy ha még két dolgozó megbetegszik, leállhat a 2-es metró, ami Budapest tömeg-közlekedésében kulcsfontosságú. Terjed a járvány, és ha kiesnek olyan dolgozók, akik egészen speciális munkakörökben dolgoznak –mint a metróforgalom irányítása-, akkor nem lehet garantálni a közlekedés biztonságát. A BKV már egy éve készített oltási tervet, meghatározott egy prioritási sorrendet, az üzemorvosi szolgálat készen is áll a vakcinálásra, csak épp oltóanyaga nincs, mert azt a kormány osztja el.

Most végre megállapodás született, 100 dolgozót oltanak be a Szent Imre Kórházban rövid időn, azaz napokon belül – erről számolt be Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Mint ismert, a kormánynak van egy oltási terve. Ebben van egy sorrend, amire azért van szükség, mert egyelőre nincs elég vakcina. Az már korábban kiderült, hogy például a pedagógusok nincsenek előre sorolva, holott az iskolák bezárása előtt is tudni lehetett, hogy az oktatási intézmények gócpontok lehetnek. A tömegközlekedés is kimaradt, pedig annak is működnie kell a járvány idején is. Miután a metró dolgozói között elkezdett súlyos mértéket elérni a fertőzöttség, a cégen belül megpróbálták átvezénylésekkel megoldani a problémát. Csakhogy itt tényleg egészen speciális munkakörökről van szó. Nem lehet egyik óráról a másikra betanulni, ismerni kell a metróvonal sajátosságait. Arról nem beszélve, hogy a metró nem csak egy közlekedési eszköz, katasztrófavédelmi feladatokat is el kell látnia az állomásaival, alagútjaival. És azt sem szabad kihagyni a képletből, hogy a 3-as vonalon épp most zajlik a felújítás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2021.03.09. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván