„Köszönjük,

Müller Cecília azt ígéri, pótolják az elmaradt oltásokat

9/03/2021 14:32

| Szerző: Klubrádió

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy a múlt hétvégén technikai hiba miatt elmarad tömeges oltást a héten bepótolják, és az érintettek már kedden sms-t kaphatnak. 429 kórházi oltópont várja őket. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott: rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon, csakúgy, mint Európa-szerte.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília a napi koronavírus-adatokat értékelve közölte: az aktív betegek száma meghaladja a 120 ezret, néhány nap alatt több tízezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Minden adat jelentős emelkedést mutat, az elmúlt 24 órában meghalt 158 beteg, és immár 8270 főt ápolnak kórházban, ez is szomorú rekord, az eddigi csúcs 8045 beteg volt tavaly decemberben. Müller Cecília elmondta azt is, hogy már 833 beteget kezelnek lélegeztetőgépen, az eddigi legtöbb szintén tavaly decemberben 674 ember volt – olvasható a 24.hu-n.

Jelezte: gyakori eset most már az is, hogy egész családok érkeznek súlyos tünetekkel a kórházakba, ezért mindenkit óvatosságra int, és a szabályok betartására kér, mert az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése megítélése szerint most a legfontosabb feladat. Elmondta, már hét szűrőbusz dolgozik a koronavírusos betegek kiszűrésén, de azt kérte, hogy, aki tüneteket észlel magán, az a háziorvosát értesítse, mielőbb bárhová menne. 

Beszélt arról is, hogy oltás után közvetlenül még mindenki legyen óvatos, ugyanis 2-3 hétnek kell eltelnie, amíg védetté válik az ember, legalábbis arra, hogy elkerülje a súlyos szövődményeket.

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy a múlt hétvégén technikai hiba miatt elmarad tömeges oltást a héten bepótolják, és az érintettek már kedden sms-t kaphatnak. 429 kórházi oltópont várja őket. 

Továbbá kiemelte, hogy az oltási tervnek megfelelően elkezdik a rendvédelmi dolgozók, valamint a katonák beoltását, akik részt vesznek a védekezésben.

Müller Cecília tájékoztatása szerint a környezet-egészségügyi adatok is romlást mutatnak, ugyanis a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatott értéke is emelkedik, így feltehetően további fertőzésszám-emelkedésre lehet számítani. Több nagyváros, valamint Budapest agglomerációja érintett, ahol rendkívüli erősödés figyelhető meg. 

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)