„Klubrádió
Esti gyors

Olcsóbb lett az albérlet, nagyobb a kínálat

14/08/2020 06:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány hatott a lakásbérleti piacra is, főleg Budapesten és az egyetemi városokban. Csökkent a bérleti díj és a korábbinál jobb minőségű lakások között lehet válogatni.

2020. augusztus 13. Esti gyors - részlet 20.08.13. Balla Ákos
06:40
00:00

A korábbi években ilyenkor augusztusban már alig lehetett albérletet találni, az egyetemisták elkezdtek kapkodni, sokszor rossz döntéseket hoztak. Jobb esetben csak annyira jártak rosszul, hogy drága lakást találtak, rosszabb esetben a kauciót is elvesztették. A tulajdonosok pedig jól jártak.

A járvány a bérlőknek kedvezett. Budapesten az átlagos bérleti díj 120-140 ezer forintról lement 100 ezer közelébe – mondta el az Esti gyorsban Balla Ákos ingatlanszakértő. A vírus azért hatott az albérleti piacra, mert elmaradtak a turisták, gyakorlatilag megszűnt a rövid távú lakáskiadás lehetősége. A tulajdonosok egy része áttért a hosszabb távú kiadásra, így sok jó minőségű lakás került a piacra. Egyébként az airbnb ellehetetlenülése, és vele párhuzamosan a szabályozás szigorítása nem csak a lakástulajdonosoknál okoz bevételkiesést, hanem a társasházaknál, a vendéglátásban, az önkormányzatoknál és végül az államnál is. A vírus szerepe ott is jelentkezik, hogy megnőtt a home office szerepe. Aki eddig csak a munka miatt bérelt lakást a fővárosban, már máshonnan is tud dolgozni, ezért nincs szüksége a bérleményre. Különösen a Váci út környékén, ahol rengeteg iroda van, ez érezhető.

Olyanok is vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy ne béreljenek, hanem vásároljanak egy kisebb lakást, például családi segítséggel. Balla Ákos elmondta, hogy azért a vétel nem egyértelmű alternatíva. A bankok többnyire 50 százalék önrészt kérnek a hitelhez. Egy 20 milliós lakáshoz tehát 10 millió forinttal kell rendelkezni, hogy a másik 10 milliót a bank odaadja. Ha az önrész megvan, akkor már érdemes azon gondolkodni, hogy törlesztést fizet az ember, vagy bérleti díjat.

Az interjút a a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Esti gyors
2020.08.13. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János