„Klubrádió
Reggeli gyors

A mai „lakáspolitika” nem segít

11/08/2020 12:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A rendszerváltás óta látszik, hogy állami beavatkozás nélkül nem lehet megoldani a lakhatási válságot. Ám vannak kísérletek, jó civil kezdeményezések.

2020. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet 20.08.11. Kovács Vera
05:21
00:00

Az önkormányzatok nem tudtak mit kezdeni a rendszerváltás után nyakukba szakadó lakásállománnyal, nagy részét eladták. Ami nem kellett senkinek, mert olyan rossz állapotban volt, az maradt köztulajdonban. A fővárosban ez a folyamat úgy nézett ki, hogy a lakásállomány fele volt közkézen, pár év alatt 10 százalékra csökkent az arány. Egyébként a privatizáció ma is tart, az egész országban mintegy 100 ezer ingatlan van már csak az önkormányzatoknál, ez a teljes állomány 2-3 százaléka. Közben lakáspolitikát csak ezekkel lehetne csinálni, mert nincs más – véli Kovács Vera az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa.

A járványhelyzet még jobban kihozta a hiányosságokat. Azt, hogy kevés a bérbe adható ingatlan, hogy nincs semmilyen állami megoldás, hogy az albérleti piac teljesen rendezetlen, hogy szinte csak a szerencsén múlik, hogy ki juthat bérlakáshoz.

Az Utcáról Lakásba Egyesület egyik ügyfele
 
Az Utcáról Lakásba Egyesület egyik ügyfele
 

Azonban a jelenlegi állománnyal is lehetne jobban gazdálkodni, erre dolgoz ki és javasol megoldásokat az egyesület. Például úgynevezett lakásügynökségeket lehetne létrehozni. Ezek segítségével magántulajdonosok is szívesebben adnának bérbe olyan ingatlanokat, amelyekre nincs szükségük, mert például külföldön élnek, vagy túl kicsi nekik a lakás. Az egyesület tapasztalata szerint, ha látják a tulajdonosok, hogy rendezetten, biztonságos körülmények között történik a bérbeadás, akkor engednek is a díjból. Kovács Vera említette azt a példát is, hogy ha egy önkormányzatnak van saját bérlakása, a piacról bérel hozzá egy másikat, akkor már mindkettőt fel tudja kínálni a piaci ár feléért. Szövetkezeti bérlakások is épülhetnének, mert ha lassabban is, de egészen biztosan megtérülne a befektetés. Igaz a piaci szereplőktől nem lehet elvárni, hogy így gondolkodjanak.

A lakhatási válság igazi megoldása tehát az állam kezében van. Ez a rendszerváltás óta nyilvánvaló, csak nem történik semmi. Bővíteni kell a bérlakás-kínálatot, azaz építeni kell ilyeneket, és egységes, átlátható szabályokat kell hozni a jogosultság megítéléséhez. Ami ma lakáspolitika címén folyik az nem segít, sőt, sok esetben még ront is a helyzeten.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea.

Reggeli gyors
2020.08.11. 06:00
Műsorvezető: Dési János