„Klubrádió
Esti gyors

Odaszúrt Ádernek a szlovák köztársasági elnök

11/07/2019 19:17

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Csütörtökön délelőtt fogadta Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában Zuzana Čaputová szlovák államfőt. A zárt ajtók mögötti tárgyalásuk utáni sajtótájékoztatót Áder János diplomatikus lózungokkal úszta volna meg, azonban Zuzana Čaputová mondataival és gesztusaival jelezte egyet nem értését a magyar kormány euroszkeptikus álláspontjával és a V4-ek gyakran uniós folyamatokat hátráltató döntéseivel szemben. 

2019. július 11. Esti gyors / részlet, Zuzana Caputová látogatása (19.07.11.)
04:40
00:00

Klímaváltozás, energiabiztonság és migráció: ezt a három témát emelte ki Áder János, amelyeknek kezelésében egyetértenek Zuzana Čaputovával.

Zuzana Čaputová a liberális demokrácia fontosságát hangsúlyozta, szerinte annak érvényesülése védheti legjobban a kisebbségek jogait, majd a V4-ek együttműködéséről beszélt. Úgy fogalmazott: a visegrádi négyek nem elégedhetnek meg a regionális érdekek védelmével, az együttműködésüknek képviselnie kell a jogállamiságot, a demokráciát és a szabadságot, hogy ne úgy tekintsenek rájuk, mint akik bomlasztják az Európai Uniót.

A márciusban megválasztott szlovák államfő szerint a robotizáció és automatizáció kérdésében tehetnek majd egységes javaslatot a visegrádiak. És nehéz nem odaszúrásnak értelmezni azt a mondatát, amelyben a magyar és a szlovák közvélemény EU-pártiságát, valamint az európai integráció sikerességét méltatta. Hozzátéve, hogy Szlovákia sikerei az integrációnak köszönhetőek és nem annak, hogy az ország visszatért a kizárólagos nemzetállamisághoz.

 
 Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta Zuzana Čaputová szlovák államfőt 2019. július 11-én. (Forrás: Zuzana Caputová Facebook-oldala)
 


Szóba került az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen is. Róla a szlovák államfő azt mondta, hogy örül az Európai Tanács választásának, a német honvédelmi minisztert tapasztalt politikusnak tartja és örömtelinek találja, hogy nő az elnöki poszt várományosa. Azt ugyanakkor megjegyezte: sajnálja, hogy a fontos uniós pozíciók közül ezúttal egyiket sem fogja a térségünkből érkező politikus betölteni.

Áder János Ursula von der Leyenről beszélve azt mondta: ha bizottsági elnökként támogatni fogja a magyar kormány energiapolitikai céljait, mint Paks2 megépítését és a napelemek számának évről évre történő megduplázását, úgy ő is üdvözli a megválasztását.

Zuzana Čaputová ehhez azt tette hozzá, hogy Szlovákia – a többi V4-országgal ellentétben – vállalta, hogy 2050-ig karbonsemleges lesz, és 2023-ig megszünteti a szén bárminemű felhasználását.

A látható nézetkülönbségek miatt adta magát a kérdés: megakaszthatják-e a viták a magyar-szlovák együttműködést? Áder János szerint nézetkülönbségek lehetnek, de a találkozójuk barátságos hangulata is biztosíték arra, hogy a viszony nem romlik meg.

A szlovák államfő is optimista: szerinte a viták természetesek, de ha a felek továbbra is tisztelik egymást, nem lesz gond a további együttműködéssel. 

Végül Zuzana Čaputová elmondta, mit gondol arról, hogy a magyar kormányzati médiában Soros-ügynöknek titulálják. Elmondása szerint találkozott már ilyen állításokkal, ezeket hazugságnak nevezte és szerinte nem vehetőek komolyan.

 
Zuzana Čaputová szlovák államfő megkoszorúzza Göncz Árpád néhai magyar köztársasági elnök sírját(Forrás: Zuzana Čaputová Facebook-oldala)
 


A szlovák államfő Áder János után Orbán Viktorral is találkozott, illetve budapesti programjába még beillesztette Göncz Árpád sírjának megkoszorúzását. Ez a gesztus alighanem újabb odaszúrás volt a magyar kormánynak. A rendszerváltás utáni első magyar köztársasági elnökről Zuzana Čaputová azt mondta: megtestesítette a szabadság és a demokrácia eszméit.

A diplomatikus megfogalmazások ellenére érezhető volt, hogy a két államfő egészen mást próbál meg képviselni hazájában. Az egyes témákban való egyet nem értésüket pedig Zuzana Čaputová bátran vállalta a sajtótájékoztatón, amelyen Áder János a kínos témákat végig kerülni próbálta. Esti gyors (2019. július 11., csütörtök 18:15)

Az összeállítást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. július 11., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Szénási Sándor