„Klubrádió
Esti gyors

Nyugdíjszakértő: Lehet, hogy nem éri el a nyugdíjemelés mértéke az inflációt

10/11/2023 23:11

| Szerző: Klubrádió

A kormány szerint 18,5 százalék lesz a 2023-as nyugdíjas infláció, és ennyi is a nyugdíjemelés, Farkas András nyugdíjszakértő azonban elemzőtársaival egyetértve 19,1-19,5 százalék környékére várja az inflációs adatot. A NyugdíjGuru alapítója azt mondta, ebben az esetben a legalább fél százalékos különbséget nem kapnák meg a nyugdíjasok. Ez egyébként tavaly így volt: 15,2 százalékos nyugdíjas inflációra 14 százalék volt az emelés – tette hozzá.

2023. november 10. Esti gyors / részlet, Farkas András (23.11.10.)
05:04
00:00

Novemberben jön a nyugdíjkorrekció; Farkas András nyugdíjszakértőt, a NyugdíjGuru.hu alapítóját az Esti gyorsban arról kérdeztük, hogy egy átlag nyugdíj esetében ez mekkora összeget jelent.

Elmondta: ez már a számláján van azoknak a nyugdíjasoknak, akik utalással kapják a nyugdíjukat. Az emelés mértéke 3,1 százalék, ami az átlag nyugdíjra vetítve nagyjából 6500 forinttal magasabb, mint októberben. A decemberi nyugdíj ezzel az emelt összeggel érkezik, ugyanannyi lesz, mint a novemberi. Emellé megérkezett a számlákra az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíjra járó emelési különbözet egy összegben, ami 71-72 ezer forint az átlag nyugdíjra vetítve.

Kiemelte: a probléma az lehet, ami idén és tavaly is volt, hogy ha az előre becsült inflációs mérték alacsonyabb lenne a ténylegesnél. Ha 2023-as nyugdíjas infláció esetleg meghaladja a 18,5 százalékot – de ezt csak jövő februárban derül ki –, akkor azt a pótlólagos összeget már nem kapják meg külön a nyugdíjasok. Ez történt idén: a KSH (idén februári) jelentése szerint a 2022-es nyugdíjas infláció 15,2 százalékos volt, de csak 14 százalék volt a nyugdíjemelés tavaly, tehát 1,2 százalék „beragadt”, ezt az állami tartozást „felemésztette” az idén januári emelés – fogalmazott.

Farkas András közölte: minden elemzőtársa véleményével egyetértve ő is 19,1-19,5 százalék környékére várja az éves nyugdíjas inflációt, vagyis legalább fél százalékkal magasabbra, mint a kormány becslése. Ha ez így lenne, akkor azt a fél százalékot már nem kapnák meg a nyugdíjasok, mert jövő januárban jön a 6 százalékos emelés.

Arra a kérdésre, hogy ki kaphatja meg a mostani emelést, a szakértő elmondta: ez korrekciós emelés, így akinek idén állapították meg a nyugdíját, az még nem jogosult rá. Ez a januári emelést egészíti ki, vagyis csak az kaphatja meg, akinek az ellátását januárban megemelték 15 százalékkal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Farkas Andrással
2023. november 10., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János