„Klubrádió
Esti gyors

Egyre több nyugdíjas dolgozik, hogy tudja fizetni a számláit ebben az inflációs helyzetben

25/08/2023 22:30

| Szerző: Klubrádió

A nyugdíjasok elsősorban a magas infláció miatt rá vannak szorulva, hogy pluszbevételhez jussanak és máshogy nem tudnak, mint a munkaerőpiacra visszatérve – mondta Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) elnöke. Szerinte a munkáltatóknak előnyös a nyugdíjasok foglalkoztatása, mert szívesen jönnek, nem kell utánuk járulékot fizetni, sőt, még felmondani is könnyebb nekik, a nyugdíjas pedig így ki tudja fizetni a számláit.

2023. augusztus 25. Esti gyors / részlet, Juhász László (23.08.25.)
07:48
00:00

A nyugdíjasok foglalkoztatása is téma volt az Esti gyorsban; ugyanis ahogy egyre több magyar dolgozik nyugaton, az „helyet csinál” az idősebbeknek és kényszerhelyzetbe is hozza a munkáltatókat (és az államot), hogy segítse a visszatérését a munkaerőpiacra annak, aki tud.Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) elnöke azt mondta: az előbbi mellett az is fontos, hogy a nyugdíjasok elsősorban a magas infláció miatt rá vannak szorulva, hogy pluszbevételhez jussanak és máshogy nem tudnak. Tehát aki jó egészségi, fizikai állapotban van, az növekvő számban vállal munkát. Bár háromszorosára nőtt a 65-74 éves korban nyugdíj mellett dolgozók száma, ez az érintett korosztályokban százalékosan nem nagy arány; a férfiaknál 13, a nőknél 7 százalék, azzal együtt is, hogy előbbiek vannak kevesebben.

Rugalmas munkaerőtartalékként is lehet rájuk gondolni, mert szívesen vállalnak munkát, kedvező feltételekkel lehet őket foglalkoztatni, magasabb jövedelem jut nekik, mintha nem nyugdíjas munkavállalók lennének, a munkáltatónak is olcsóbb, mert nem kell járulékot fizetni. Viszont az ilyenkor ledolgozott évek után nem nő tovább a nyugdíj, és a munkáltató is könnyebben mond fel egy nyugdíj mellett dolgozónak. A nyugdíjasnak pedig az az előny, hogy pluszbevételhez jut és ki tudja fizetni a számláit ebben a nagyon lassan csökkenő inflációs helyzetben. Kitért arra is, hogy az infláció nem igazán csökken a kormány elvárásai szerint, és a kormány nem hozza előbbre a nyugdíj-kiegészítést.

Szóba került az is, hogy a 65 éven felüliek szaktudása sok esetben elavult, de olyan munkákban szívesen alkalmazzák őket, ahol nem annyira fontos a végzettség, illetve a monotonitást is jobban bírják. Nem nagyon hallott súrlódásról idősebbek és fiatalabbak között a munkahelyen, úgy tapasztalja, hogy viszonylag jól kiegészíti egymást.

A kormány korábban nyugdíjas-szövetkezeteket ígért, de ez a lehetőség mintha elhalóban lenne. Ez azért lehet Juhász László szerint, mert a szövetkezetek által a foglalkoztatás terén adott előny nagy része eltűnt, és attól önmagában nem lesz munka, hogy alakítanak egy szövetkezetet a kedvező lehetőségek miatt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. augusztus 25., péntek 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor