„Klubrádió
A lényeg

Hoppon maradhatnak a nyugdíjasok

20/06/2023 11:34

| Szerző: Klubrádió

Az Mfor.hu elemzése szerint túlzott optimizmusról árulkodhat, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy, a nyugdíjkorrekcióra vonatkozó kérdés kapcsán elmondta, arra számítanak, hogy a nyáron visszazuhan az infláció – számolt be a 24.hu.

A miniszter a hétfői kormányinfón kérdésre elmondta, ha a nyugdíjkorrekcióra okot adó körülmény van, akkor azt novemberben fogják kifizetni. Hozzátette, akkor szokta ezt előre hozni a kormány, ha az látszik, hogy az infláció magasabb lesz, mint amire számítottak. Most viszont nem gondolkoznak abban, hogy előrehozzák a kifizetést, mert azt várják, hogy a nyáron visszazuhan az infláció.

A posta megkezdte a 13. havi nyugdíjak kézbesítését
 
 Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, 2022. február 9-én.
 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

A nyugdíjakat idén januárban 15 százalékkal emelte a kormány. A novemberi korrekció pedig a január-augusztusi inflációs adattól függ, amit szeptemberben jelentet meg a KSH. A miniszter válaszát az Mfor.hu szerint értelmezhetjük úgy, hogy a kormány esélyt lát arra, hogy az első nyolc havi nyugdíjas infláció 15 százalék alatt lesz – így viszont akár a novemberi nyugdíjkiegészítés is elmaradhat.  Az első öt hónapban a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt infláció 25,8 százalék volt. Januártól kezdve tehát 1,6 százalékpontot mérséklődött az index. Ez azt jelenti, hogy további három hónap alatt kellene még több mint tíz százalékos csökkenés. Erősen kérdéses, ez meglesz-e.

Közben viszont még mindig 20 százalék feletti az éves átlagos, és a nyugdíjas infláció, illetve 30 százalék feletti az élelmiszerdrágulás. Így akár lezuhan a nyugdíjas infláció a következő három hónapban, akár nem, valószínűsíthető, hogy nem számíthatnak olyan mértékű kompenzációra az érintettek, mint amekkora hiányt láthatnak mostanság a pénztárcájukba nézve.