„Támogassa
A lényeg

Orbán: Nem engedheti meg magának a költségvetés a nyugdíjemelés 190 milliárdját

29/09/2023 08:11

| Szerző: Klubrádió

A költségvetés sajnos deficites, de egyrészt ez már "a kommunisták óta" így van – állítja Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Az emelés 190 milliárdba kerül, megengedheti magának ezt a költségvetést Magyarország? Orbán azt feleli: nem. A magyar költségvetésre, ha kellő távolságról ránézünk, mindig hiányra tervezzük. Többet költünk el, mint amennyit megtermelünk. A különbözetet valahogy el kell tüntetni, erre hitelt szoktunk felvenni. Akkor leszünk erős és boldog ország, amikor azt hallják a magyarok, hogy a költségvetés pluszban zárt.

"De a magyar költségvetés nem ilyen, ez így van a kommunisták óta" – véli Orbán, aki szerint ezért szoktak szemrehányást tenni a baloldali közgazdászok, ha ránéznek a költségvetésre. A nemzeti kormánytól azonban ez idegen. A túlköltés dacára a miniszterelnök állítása szerint a mostani emelés januártól beépül a nyugdíjakba.

"A jegybanknak beletörött a bicskája az infláció elleni küzdelembe. De ez nem az MNB hibája, mert nekik csak bicskájuk van, de ide fejsze kell" – mondta Orbán. Magyarországon a hagyományos eszközöktől eltérően kezeltük az inflációt, de ezt néhány helyen nem nézik jó szemel, mert azt szeretik, ha ezzel csak a jegybankok fogallkoznak. Nálunk azért kellett ezzel a kormánynak is foglalkoznia, mert a mi országunk van legjobban kitéve az energiakrízisnek.

A kormányfő szerint már idén egyszámjegyű lesz az infláció, sikerrel törtük le az áremelkedéseket. Úgy kalkulálnak, hogy a harmadik negyedévben már lesz gazdasági növekedés.

Sokan azt mondják, vegyen fel hitelt az EU, azért, hogy Ukrajnát támogathassa – de ezzel a magyar kormány nem ért egyet. Ami a Magyarországot megillető uniós pénzeket illeti: nem is biztos, hogy megvan a pénz, elképzelhető, hogy már odaadták Ukrajnának – mondta a kormányfő. Nagyjából 3 milliárd euróval tartozik Brüsszel Magyarországnak, ez körülbelül 1200 milliárd forint, ami „jelentős summa”.

A brüsszeli bürokraták „húzzák az időt” a magyar miniszterelnök szerint. A pénzek sorsát érintő tárgyalásokon például olyan komolytalan kérdéseket tesznek fel, mint hogy „van-e elég irodahelysége a bíróknak”. „Kukacoskodásról” van szó, „abszurd az egész helyzet”. „Brüsszel nem akarja odaadni a pénzt, és kínban fogant kérdéseket tesznek fel.” Orbán úgy látja – de azt mondta, „lehet, hogy ezt nem tudná megvédeni egy nyílt vitában” – a brüsszeli bürokraták az idei lengyel választások eredményét várják, ami október közepén lesz. Ha marad a mostani lengyel kormány, akkor marad olyan ország, ami szövetségben marad Magyarországgal, és felgyorsulhat a magyar pénzek sorsa.

Források: 24.hu, hvg.hu, Telex