„Támogassa
Reggeli gyors

Nincs olyan állapotban a költségvetés, hogy hozzányúljanak a megemelt gázárakhoz

8/05/2024 13:55

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Lassan egy éve tud földgázt beszerezni a papíron veszteséges MVM nagyjából azon az áron, amelyen az átlag alatti fogyasztásért eladja, mégsem nyúlt hozzá a kormány az átlag feletti részt érintő sokszoros lakossági árhoz. A Reggeli gyorsban Holoda Attila, energetikai szakértőt kérdeztük.

2024. május 08. Reggeli gyors - részlet Holoda Attila 2024.05.08.
06:37
00:00
Már hosszabb ideje jóval az európai piaci ár felett fizetnek a földgázért azok, akik átlépik a 2022 nyarán, nem sokkal az energiaválság tetőpontja előtt megállapított, 1729 köbméteres éves átlagfogyasztást.

Jelenlegi számítások szerint a piacihoz képest 7,6-szor magasabb áron értékesíti a földgázt az MVM az átlagfogyasztást átlépőknél az átlag feletti részre – mondta Holoda Attila energetikai szakértő a Reggeli gyorsban az aktuális helyzetről. Lassan egy éve 40 euró alatti gázárakat tapasztalunk az európai piacon, most éppen 30 euró körülit – ami azt jelenti, hogy majdnem ugyanannyiért szerez be az MVM, mint amennyiért az úgynevezett rezsicsökkentett áron – vagyis az átlag alatti fogyasztásért – eladja – magyarázta a szakértő.

Sokan azt várták, hogy a kormány – már csak a választási év miatt is – hozzányúl a szabályozáshoz, de ez elmaradt. Nagy valószínűséggel azért nem, mert egyszerűen nincs olyan állapotban a költségvetés, hogy hozzányúljanak a megemelt lakossági tarifákhoz – véli Holoda.

Ügyfélszolgálati irodát nyitott az MVM Nagykátán
 
Az MVM ügyfélszolgálati irodája Nagykátán a megnyitó napján, 2024. január 16-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Közben továbbra is áramlik a pénz a rezsivédelmi alapba – amit a kormány elméletben azért hozott létre, hogy kompenzálja az MVM veszteségeit, mára viszont jóval több forrás érkezik bele, mint amennyi ehhez szükséges. Ezeket a pénzeket a kormány szabadon csoportosítja át a politikai céljaira – mondta a szakértő. Bár papíron 200 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet az energiacég, 309 milliárdos osztalékelőleget fizetett be az állami költségvetésbe. Ez elég sajátos, osztalékot akkor szokás fizetni, ha a cég nyereséges – mutatott rá Holoda, hozzátéve, "van annak egy pikantériája, hogy az elvileg veszteséges MVM-et kifizetőhelyként használják" és mindenféle, a kormány számára kedves kulturális és egyéb szereplőnek jut onnan szponzoráció. 

Az interjúban szó volt még arról, hogyan kommunikál a kormány eközben a rezsicsökkentésről, a teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2024. május 8., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre