„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Holoda Attila: Le lehet válni az orosz gázról

4/12/2023 13:42

| Szerző: Klubrádió

Magyarország leválhat az orosz földgázról, ha le akar, mondta Holoda Attila energetikai szakértő, egykori energetikai államtitkár, aki a hétfői Reggeli személy volt. A másik, ami kiderült a Klubrádió műsorából, hogy az átlag magyar földgázfogyasztó is a piaci ár felett fizet a földgázért.

2023. december 04. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. december 04., hétfő 09:00): Holoda Attila
52:05
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

"Az uniós államok zöme majdnem teljesen levált az orosz gázról az elmúlt másfél évben. Azonban Magyarország ezt nem tette. Mi továbbra is a Gazpromra támaszkodunk – mondta Holoda Attila. - A magyar-orosz hosszútávú földgázvásárlási szerződés 4,5 milliárd köbméter éves gázmennyiség megvásárlásáról szól. De ha hozzáteszem, hogy a magyar fogyasztás átlagosan évente 9,2-9,4 milliárd, van benne potenciál, hogy a másik felét valahonnan meg kell szerezni."

"Miközben a magyar kormány folyamatosan még mindig azt szajkózza, hogy »de mi az oroszoktól kell hogy vásároljunk«, amiben én részben igazat adok nekik, hisz az orosz gázmennyiség, ami Európát el tudja érni, az jelentős, és jó minőségű gázról beszélünk, így én nem hagynám el teljes egészben az energiamixből. Ugyanakkor – tette hozzá – arra törekedni kell, hogy ne legyek nekik kiszolgáltatva nagyon, hogy ne ők diktálják azt, hogy én honnan, mikor vásárolok földgázt. Ehhez pedig az kell hogy másokkal is jó kapcsolatot építsünk ki."

Nálunk elmondása szerint a csővezetékrendszer alapvetően lehetővé tenné, hogy bárhonnan vásároljunk földgázt. Most a horvátok felől LNG (cseppfolyósított földgáz) érkezik, Ausztria és Szlovákia irányából is érkezhet gáz, Szerbia felől pedig a Török Áramlaton keresztül. "Az infrastruktúra részben adott hozzá – magyarázta. – Ha azt meg tudják teremteni, hogy ennek a háttere és a szerződéses háttere is meglegyen, akkor sokkal kevésbé vagyunk kiszolgáltatottabbak és rugalmasabban tudunk reagálni arra, ha bejön egy szankciós vagy önként vállalt szankciós időszak."

Holoda Attila
 
Holoda Attila
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Másik nagy témája a beszélgetésnek a rezsicsökkentés, és a fogyasztói ár változása volt. "A rezsicsökkentés egy politikai döntéstől függ. Nincs ember, aki elhiszi, hogy megállítható a határokon az energiaárak alakulása. 2022-ben hozzányúltak a rezsiárhoz, és torz képet raktak bele, éves szinten 1729 köbméterig 103 forintban maximalizálták a köbméter árát, az afölötti fogyasztásnál ennek a hétszeresét, 767 forintot állapítottak meg. Tavaly augusztusban ilyen árak voltak a versenypiacon" – mondta a szakértő. "Azóta csökkentek a versenypiaci árak, de a fogyasztói árakat nem csökkentették. Nem tudták megindokolni, azt sem, hogy a 767 forintos köbméterár miből jött ki, és azt sem, hogy miért kerül még mindig annyiba." 

Ami a legmeglepőbb szerinte, hogy az emberekkel elhitették, hogy az 1729 köbméteres fogyasztás az átlagos. "Ez nem igaz, 2500-3000 köbméter között van az átlagos fogyasztás. Az átlagfogyasztó is a piaci ár felett fizet" – mondta. "Kiszámoltam, ha 2000 köbmétert fogyaszt valaki, már akkor is többet fizet érte, mintha piacon vásárolná a gázt. Gyakorlatilag már ezen is nagyon komoly hasznot tudott termelni az MVM. Erre jött rá, hogy 309 milliárd forint profitot osztalékként elvesz tőle az állam, amit a cég a lakossági piaci áron keresett. Akkor hogy is van ez? Mindig arról panaszkodott az MVM, hogy vesztesége van, persze az egyik részen. A másik részen komoly nyeresége van." Mint mondta, a kormány nem az állami büdzséből térítette vissza az MVM kárát. Többletadót kezdtek halmozni különféle jól működő vállalatoktól a rezsivédelmi alapba. 

Arra a kérdésre, hogy mikor csökkenhet a lakossági gáz és villamos áram díja, Holoda azt mondta: „Azt prognosztizálom, hogy választások előtt." Mint fogalmazott: "Mivel a jövő évben választások lesznek – európai uniós és önkormányzati választások – így előtte lesz ezen a területen csökkentés, méghozzá megfelelő politikai célzattal". "Választás előtt a jóságos kormány majd előrelép és 500 forintra csökkenti (az árat). Mindenki nagyon fog örülni az 500 forintnak, miközben a piacon jelenleg 200 forint. Jóval többet lehetne csökkenteni rajta, ennyit nem fogunk megkapni, mert azt mondja, hogy ezt kompenzálásra használja. De kompenzálásra már régen nem ezt használja, hisz a rezsivédelmi alapba már összeszedett 2500 milliárd forintot. Miközben nem ennyit kellett odaadni az MVM-nek, hanem ennek a töredékét."

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook/Lengyel Róbert

Reggeli gyors/Reggeli személy
2023. december 04., hétfő 09.00
Műsorvezető: Herskovits Eszter és Selmeci János