„Klubrádió
Reggeli gyors

"Nincs bevált módszer az élelmiszerek elosztására"

15/12/2021 10:49

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Önmagában nem tartja rossz ötletnek az élelmiszer-beszolgáltatás törvényt Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, de az ellátás költségekkel jár.

2021. december 15. Reggeli gyors - részlet 21.12.15. Cseh Balázs
06:01
00:00

A kormány több jogszabály-módosítással is szeretné nehezíteni a nagy élelmiszerláncok helyzetét. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még hétfőn benyújtotta, a Parlament pedig azót meg is szavazta az élelmiszer-beszolgáltatás törvényt.

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segítheti az élelmiszerhulladék csökkentését – közölte Nagy István agrárminiszter a hétfőn benyújtott élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvényjavaslat kapcsán.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy a szervezetük feladata éppen az, hogy a még nem lejárt élelmiszereket eljuttassák a rászorulókhoz. Szerinte módosítás alapvetően jó is lehet, azonban csak nemzetközi példák alapján tud mintákat elképzelni, hiszen ilyen kezdeményezés Magyarországon még nem volt. 

"A logisztika a szűk keresztmetszet" – jegyezte meg. Bár a termékek ingyenesek, és nagyon sokak életét megkönnyítené az adomány, ám a szállításnak mindenképp lesznek költségei. A szervezés és koordináció, ebben látja Cseh az élelmiszerbank feladatát, illetve az ellátás, amely feladatot különböző civil- és egyházi szervezetek látják el. "Ez a hálózat jelenleg önkéntes munkából áll" – tette hozzá. Jelenleg 250 ezer rászoruló ember ellátását végzik, ám ha a mennyiség növekszik a logisztika munkaterhei is nőnek, és az finanszírozás nélkül nem fog működni.

Hangsúlyozta, az ötlet jó, de hogy mennyire lehet hatékonyan kivitelezni, azt csak évek múlva tudjuk meg.

 
Élelmiszer áruház Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Cseh Balázzsal
2021.12.15., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre