„Vásároljon
Esti gyors

A kenyér áremelkedésén a költségvetés keresi a legtöbbet

1/12/2021 21:08

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Árat emeltek a malmok, így a kenyér ára is jelentősen emelkedni fog. Ez azonban nem csak a világgazdasági helyzet és az általános áremelkedések miatt van, hanem a kormányzat túlköltekezése vezetett ahhoz, hogy ennyire elfajuljon a helyzet, mondta a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének a főtitkárhelyettese.

2021. december 01. Esti gyors-részlet / Interjú, Máhr András - 2021.12.01.
07:02
00:00

A teljes beszélgetést meghallgathatja a lejátszóra kattintva. 

A kenyér jövő évi árával kapcsolatban nem tudott semmi jóval biztatni minket, kenyérevőket Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szakállamtitkára az Esti gyorsban, aki szerint a liszt árában 30-40 százalékos emelkedés várható, azaz ahol most 120-130 forint a liszt, ott a közeljövőben 170-180 forint lesz. 

És a kenyér árának emelkedése nem is áll meg, mert néhány tényező "az élelmiszerárakat feljebb fogja vinni a következő időszakban is". Ilyen tényezők, a világpiac, a pandémia, a klímaváltozás, és a meglóduló fizetőképes kereslet, amik együttes hatására felmegy a mezőgazdasági alapanyagok ára, "főleg a gabonaféléké vitathatatlan mértékben emelkedett". De ez a szakember szerint csak a jéghegy csúcsa, és sokkal nagyobb emelkedésekre kell számítanunk jövőre, mivel a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen anyagok, mint a gázolaj, a gáz, a műtrágya ára nagyon gyorsan emelkedik.

Országgyűlés - Mezőgazdasági bizottság ülése
 
Archív/
Budapest, 2011. június 28. Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szakállamtitkára részt vesz az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságának ülésén a Képviselői Irodaházban. MTI Fotó: Földi Imre
 
 

Minimum 20-30%-os áremelkedésről beszélt több lépcsőben. A kenyér áránál Máhr szerint nem a búza és a liszt árának emelkedése a legfőbb tényező, hanem az energiaár-emelés, a szállítási költségek emelkedése, a "bérköltségek drasztikus emelkedése", valamint a forint "drasztikus leértékelése", ami tovább emeli az energiaárakat, a szállítási költségek árát. "Nagyon komoly nyomás a rendszeren" - mondta, és emlékeztetett, hogy korábban volt egy kedvező időszak, amikor alacsony kamatok voltak, így a pékek, a malmok, az agrártermelők olcsón finanszírozhatták magukat. De "ez is a múlté, mert a kamatok is elszabadultak". Ezek a tényezők messze nem magyarázhatók a világpiaci árak emelkedésével. 

A magyar infláció az európainál és a világgazdaságnál is gyorsabb, amiben szerinte nagyban gazdaságpolitikai tényezők játszanak közbe: Magyarországon nem véletlenül emelkednek gyorsabb ütemben a kamatok, mint másutt. Máhr szerint látni, hogy az árfolyam-leértékelődés gyorsabb mint a környező országokban, ami annak a következménye, hogy az állam túlköltötte magát. "Tarthatatlan, hogy Európában itt van a legmagasabb áfakulcs. Az alapvető élelmiszerek áfája mindenhol alacsonyabb az átlagos kulcsnál, Magyarországon azonban néhány kivételtől eltekintve, a kenyéren is 27% van. A kenyér áremelkedésen a legtöbbet a költségvetés keresi" – mondta a MOSZ főtitkárhelyettese.   

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Máhr Andrással
2021. december 1., szerda 18.35
riporter: Szénási Sándor