„Klubrádió
Esti gyors

"Nem a hazai vállalkozásokat segíti, hanem a versenytársakat gáncsolja a kormány"

14/12/2021 21:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A begyűjtési törvény speciálisan a nagy kereskedelmi multikat diszkriminálja, de semmit nem tesz a hazai vállalkozások fejlesztéséért – véli Dávid Ferenc, a DK szakértője.

2021. december 14. Esti gyors - részlet 21.12.14. Dávid Ferenc
05:15
00:00

A kormány több fontos jogszabály-módosítással is szeretné nehezíteni a nagy élelmiszerláncok helyzetét. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még hétfőn benyújtotta a Nagy István agrárminiszter nevével fémjelzett szabályt, ismertebb nevén a beszolgáltatási törvényt.

Ennek értelmében a felajánlási vagy beszolgáltatási szabályok alapján a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak.

Dávid Ferenc közgazdász a Klubrádióban beszélt a módosítás több vetületéről is. A Demokratikus Koalíció szakértője szerint a nem a "gaz multiknak", hanem a "gaz kereskedelmi multiknak" akar ezzel a kormány betartani. Gumi- és aurógyárakra nem terjed ki a szabály.

Nem új történetről van szó, ehhez hasonló "kekeckedésnek" tartja Dávid a boltok vasárnapi zárvatartását is, az éjszakai nyitvatartás tilalmát is. "A bögyükben van az egész csapat" – tette hozzá.

Hangsúlyozta egy speciális és teljesen diszkriminatív begyűjtési törvény született, amely csak és kizárólag a nagy multi láncokat érinti és megkíméli azokat a hazai vállalkozásokat, amelyeknek ugyanúgy feladata lenne megállítani az élelmiszerpazarlást. Ehhez jön megemelt adó, amely ugyancsak az évi 100 milliárd forintnál nagyobb forgalmú láncokat terheli.

A legnagyobb problémát a közgazdász abban látja, hogy a magyar kormány semmit nem tett, hogy a hazai élelmiszerláncokat felfejlessze. "Helyette a versenytársakat igyekeznek gáncsolni. Ettől azonban a hazai vállalkozások nem fognak fejlődni."

Mindezek alapján nagyon károsnak tartja a módosítást, és reméli, Áder János köztársasági elnök is megfontolja, hogy aláírja-e. Azt sem tartja kizártnak, hogy az ügy az európai jogi porondon folytatódik.

2021. december 14. Esti gyors - részlet 21.12.14. Vámos György
09:34
00:00

Azt is hozzátette, hogy az Esti gyors korábbi vendége Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nagyon óvatosan fogalmazott ugyan az ügyben, de azt ő sem tagadta, hogy ennek nagy ára lehet a döntésnek, vélhetően árnövekedés lesz a döntés következménye, ami ugyancsak a kispénzű embereknek jelent igazán terhet.

A beszélgetéseket a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Dávid Ferenccel
2021.12.14., kedd 18:22
Riporter: Kárpáti Iván