„Vásároljon
Galaxis kalauz

"Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus"

9/03/2020 09:05

| Szerző: Klubrádió

Tanítható-e, hogy valakinek a morális érzéke kialakuljon? Mi a helyzet a politikai korrektséggel? Dolga-e egy művésznek politikai-társadalmi kérdésekben megnyilvánulni? Ezúttal ezeket a kérdéseket, témákat jártuk körbe a Galaxis kalauzban.

2020. március 04. Galaxis kalauz (2020. március 04., szerda 15:00)
47:03
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes, Lay Viktória Szerkesztők: Timár Ágnes, Lay Viktória
"Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus" - mondta John Lennon 1966. március 4-én egy interjúban. Ez a kijelentés igazán nagy port csak Amerikában kavart, aminek következtében számos fenyegetés érte őket, sőt lemezeket is égettek. Európában és a világ más részein nem lett belőle akkora botrány. A zenész zenéljen, a lakatos lakatoljon? Czutor Zoltán énekes-dalszerző szerint képzőművészként, zenészként, alkotóként muszáj reflektálni a világra, és váratlan dolgokat mondani, kötelesség közéleti dologban megnyilvánulni. Különválasztaná azonban, hogy társadalmi-morális kérdésekben állást foglal valaki, vagy aktív politikai párt és politikus mellett áll ki, utóbbit nem tartja elegánsnak. Ha nem kezdünk el tabukat feszegetni, minek csinálunk bármit? - teszi fel a kérdést Czutor Zoltán. Ami régen kínos tabu volt, arról már beszélhetünk, a művészet alapja pont az, hogy a kínos dolgokat feszegeti.

A tabutémák és a "píszíség" folyamatosan változó dolog. A politikailag korrekt kifejezés határai nem tiszták, a nyelvi részéhez tartozik azonban, hogy ne használjunk olyan kifejezéseket, amik sztereotípiákat erősítenek. Kálmán László nyelvész szerint, akik nagyon utálják a píszít, azt mantrázzák, hogy bizonyos problémákat nem tudunk megbeszélni akkor, ha bizonyos szavakat letiltunk. Szerinte a kérdés az, hogy ha egy újság ír egy bűncselekményről, akkor említse-e a szerző, hogy az elkövető cigány? Akik fontosnak tartják a politikailag korrekt beszédet, azok azt mondják, hogy az illető származásáról csak akkor beszéljünk, ha fontos az ügy szempontjából, máskülönben csak az előítéleteket fogja szítani. 

Tanítható-e, hogy valakinek a morális érzéke kialakuljon? Erre kerestük a választ harmadik megállónkban. Trencsényi László iskolakutató szerint bizonyosan tanulható, de nem feltétlenül tanítható. Az erényhez a tudás útján vezet az út - gondolta Szókratész, sajnos viszont mára bizonyos, hogy az okosság nem feltétlenül vezet erényes viselkedéshez. Minél gazdagabb a repertoár, amivel a fiatal generáció együtt él, minél több emberi cselekvési mintával tudunk együtt élni, annál többet tudunk tanulni. Gyakorolni kell a viselkedésünkben az erkölcsi kérdésekre adható válaszokat, amiket a kortárscsoport vagy megerősít, vagy elbizonytalanít. Etikát ettől még kell tanítani - de az iskolakutató szerint ez nem felváltható a hit- és erkölcstannal. Az egészséges erkölcsi fejlődés olyan körülmények között tud végbemenni, ahol kísértések és próbatételek érik a gyerekeket, akár játék közben is. Trencsényi László szerint általánosságban véve toleránsabb lett az általános erkölcsi norma, áthághatatlan sarokpontok viszont vannak: ne árts. Ez egy olyan maxima, amiben konszenzust lehet elérni.

Címlapi kép: Pixabay

Galaxis kalauz
2020. március 4. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Timár Ágnes és Lay Viktória