„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Nem vegzálhat a főnök előtt a behajtó

23/05/2019 16:31

| Szerző: Klubrádió

Éjjel vagy idegen ember előtt nem érdekelődhet a követeléskezelő a tartozásunkról, sőt, nem is adhatja harmadik fél tudtára, ha tartozunk – erről is beszélt a szakértő a Nívóban.

2019. május 23. Nívó - a minőség magazinja (2019. május 23., csütörtök 14:00)
49:57
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta
Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője elmondta: május 1-től új jegybanki szabályozás lépett életbe a követeléskezelőknek a fogyasztókkal szemben tanúsított magatartásáról. Ugyan ez ajánlás, de mindig elmondják, hogy mivel az MNB felügyeli a pénzügyi követeléskelezőket, ezt kéri számon rajtuk.

A problémás területek közül három témát említett, elsőként, hogy az ügyfél nem kap tájékoztatást arról, milyen összegű, milyen elemekből összeálló tartozása van a követeléskezelőnél. Másodszor, ha panaszos ügye volt az eredeti bankjánál, azt kinek kell tisztáznia, a banknak vagy a követeléskelezőnek, harmadsorban pedig, hogy ezek a cégek egyáltalán milyen költségeket számíthatnak fel.

Közölte, hogy a behajtók nem kereshetnek, telefonálhatnak éjjel és nem említhetik harmadik fél (például a főnökünk) előtt, hogy létezik vitatott tartozás. Újdonságként kiemelte: májustól a minimálbérnek (amely jelenleg bruttó 149 ezer forint) megfelelő, vagy annál nagyobb tartozás esetén elvárt, hogy a követeléskelező évente egyszer ingyen elküldje a tartozáskimutatást, sőt, további bontást kérve az ügyfél is kérheti ezt egyszer ingyen.

A műsorban emellett szó esett még arról, hogy egyre több étterem számol fel szervizdíjat, jogszerű-e ez, és ha igen, mi a mértéke? Hogy lehet, hogy ha több online felületen számolják ki a kötelezőt, más és más eredmény jön ki? Valamint arról is kérdeztük a szakértőket, hogy milyen az autókölcsönzés külföldön és mi a helyzet a nyugdíjasoknak szóló bankszámlákkal.

Az adást a cikk elején, a linkre kattintva hallgathatják meg!

Nívó - a minőség magazinja
Május 23., csütörtök 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta