„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Ha már karamboloztunk - Mire figyeljünk a biztosításnál?

24/01/2019 15:34

| Szerző: Klubrádió

Az is elég baj, ha balesetet szenvedünk, de különösen megijedhetünk, ha a károkozónak nincs kötelező biztosítása. Fogyasztóvédelmi műsorunkból kiderült, van megoldás.

2019. január 24. Nívó 01.24.
48:05
00:00

Mi a különbség a kijavítás és a kicserélés között? Egyszerűnek hangzik a kérdés, ám fogyasztóvédelmi szempontból igen komoly különbség van a két fogalom között. Hol kell tartani vásárlók könyvét és hol nem? Meglepő de sok olyan helyen is megtaláljuk, ahol nem kellene, lennie, ott meg időnként nincs, ahol kötelező lenne használni. Mire vigyázzunk, ha használt terméket vásárolunk? Ki kell-e cserélni például egy elromlott használt telefont, vagy hibás sílécet? Ezekkel a témákkal is foglalkozott a Nívó, Törtei Takács Kriszta műsora.

Kiemelünk egy kérdést. Mi a teendő akkor, ha olyan autóssal karambolozunk, aki nem kötött, illetve nem fizet kötelező felelősségbiztosítást? Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője megnyugtatta a hallgatókat, hogy a károsult megkapja a pénzét a MABISZ úgynevezett kártalanítási számlájáról.

A balesetet mindkét félnek be kell jelentenie. Amennyiben a biztosítással nem rendelkező károkozó ezt nem teszi meg, nem működik együtt, akkor sincs tragédia. Egyébként ilyen esetben rendőrt kell hívni, a későbbiekben az ő intézkedése sokat segíthet. Érdemes fotókat is készíteni a helyszínen. A hagyományos kék-sárga bejelentő lapot is érdemes kitölteni, vagy annak elektronikus formáját, amely pár hónap óta elérhető és okostelefonnal kezelhető.

A károsult bármelyik biztosítóhoz bemehet és megteheti a bejelentést, nem szükséges közvetlenül a MABISZ-hoz fordulni.

Binder István szerint nem sokan közlekednek kötelező biztosítás nélkül, egy igazoltatásnál azonnal kiderül a hiányosság, ráadásul, aki így karambolozik, sokat fizet. Visszasorolják kettővel a bonus-malus rendszerben, károkozási díjat is kell fizetnie, az okozott kár összegét pedig akár peres úton is be fogják hajtani.

A műsort a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.