„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem tudják Lukasenkát bíróság elé állítani

27/05/2021 09:57

| Szerző: Klubrádió

A nemzetközi jogász szerint nincs olyan bírói fórum, ahol állami terrorizmusért egy ország vezetőjét számon lehetne kérni. Lukasenka nemzetközi jogot sértett. 

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint számos jogsértés történt Fehéroroszországban, ahol eltérítettek egy repülőgépet, és a landolás után a helyi politikai vezetők ellenségének tekintett ellenzéki újságírókat szállítottak le és tartóztattak le.

2021. május 27. Reggeli gyors - részlet 21.05.27. Lattmann Tamás
08:44
00:00

A Reggeli gyorsban elhangzott, hogy a nemzetközi jog szerint az államok feletti légtér az adott ország saját területének számít 80-90 kilométeres magasságig, ugyanakkor a légtérbe belépő repülőgép fedélzetén viszont annak az államnak a joghatósága érvényesül, ahol a gépet lajstromozták.

Esetünkben tehát az ír Ryanair gépén az ír jog az irányadó, mondta. Ugyanakkor a nemzetközi jog a gyakorlatokban ennél bizonytalanabb eseteket eredményez. Az például általános, hogy a légitársaságok a gépeken betartják az alattuk elterülő állam szabályait.

Így például egyes szolgáltatók bizonyos muszlim országok fölött nem szolgálnak fel a repülőn alkoholt. Más társaságok pedig Kína fölött inkább lekapcsolják a gépen biztosított internetet, mert nem kívánnak a kínai jog szerint korlátozott internetet nyújtani.

Fehérorosz válság
 
Raman Prataszevics, fehérorosz ellenzéki újságíró
 
Minszk, 2021. május 25. A fehérorosz kormány sajtóirodája által közreadott, videofelvételről készített kép Raman Prataszevicsről, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjéről egy minszki börtönben 2021. május 24-én. MTI/EPA/Fehérorosz kormány sajtóirodája
 
 
 
 
 

 

Ugyanakkor Lattmann szerint az "így sem jogosít fel senkit arra, hogy egy menetrend szerinti gép útjába beavatkozzon. Nagyon súlyos jogsértés történt". A menetrend szerinti járatokra sok nemzetközi szabály vonatkozik, ezekből sokat megsértették Fehéroroszországban.

Lattmann szerint azt, ami történt, kényszerítésnek tekinthetjük: fegyverrel kényszerítettek le a röppályájáról egy gépet. Ilyen persze már volt a történelemben, de azokban közös volt, hogy utólag mindenki elítélte azt, és a közös álláspont szerint mind jogsértések voltak.

Lattmann szerint nemcsak a nemzetközi szerződés megsértése látszik, hanem nemzetközi bűncselekményről is szó lehet. A különbség, hogy utóbbi esetben a felelősség egyéni, és nem egyértelmű a kifutás lehetősége. Nemzetközi bűncselekmények általában a háborús bűncselekmények és ide tartozik az állami terrorcselekmény is, de eddig emiatt még senkit sem tudtak bíróság elé állítani, és nincs ilyen fórum jelenleg, ami el tudna járni ilyen bűncselekmény esetén.   

Fehéroroszország azt állítja, hogy fenyegetést kapott, hogy bomba van a gépen, és ilyen esetben bizonyos fajta intézkedéseket megtehet egy állam. Minden eset különböző, itt is mérlegelni kell, de eddig nem sikerült igazolniuk, hogy valóban kaptak-e bombariasztást. Sőt, ha megnézik a gép repülési útvonalát, látható, hogy távolabb volt Minszktől, ahol le kellett szállnia, mint a vilniusi úticéljától. Felesleges volt a gépet így 20-30 percnél is tovább a levegőben tartani, ha közben azt gondolták, bomba van rajta, mondta Lattmann. 

Mindez arra utal, hogy kamu riasztásról van szó. A belarusz állam először a Hamászra fogta, hogy ők fenyegetőztek, de Lattmann megjegyezte hogy a palesztin szervezettől eddig még sosem láttunk annyira gyors elhatárolódást, mint ez esetben.