„Klubrádió

Videó, amin a belorusz ellenzéki aktivista bűnösnek vallja magát

25/05/2021 12:32

| Szerző: Klubrádió

Őrizetbe vették Raman Prataszevicset, ismert belarusz aktivistát, majd előkerült egy rövid videó, amin - valószínűleg kényszer alatt - elismeri az ellene felhozott vádakat.

Egy rövid videót tettek közzé hétfőn késő este a Ryanair járatáról elhurcolt belorusz ellenzéki aktivistáról több Twitter-csatornán is, számolt be a BBC. A félperces felvételen Roman Protaszevics azt mondja: jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, jól bánnak vele, nem igazak a szívproblémáiról megjelent hírek. A videóban a 26 éves ellenzéki újságíró – ellenzéki kommentárok szerint minden bizonnyal kényszer alattelismeri azokat a bűnöket, amelyekkel a minszki rezsim őt vádolja, például hogy részt vett a tavalyi „zavargások” szervezésében – írja a 24.hu.

 

Fehérorosz válság - Lengyelország
Varsó, 2021. május 25. Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét támogató tüntetők az Európai Bizottság Lengyelországi Képviseletének épületénél Varsóban 2021. május 24-én. Fehérorosz hatóságok egy nappal korábban leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó fehérorosz újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát. MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik