„Klubrádió

Újabb furcsa videó a belorusz ellenzéki újságíró barátnőjéről is, a szülők könyörögnek

26/05/2021 10:12

| Szerző: Klubrádió

Fehérorosz hatóságok leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó fehérorosz újságírót, Raman Prataszevicset, valamint barátnőjét Sofia Sapegát. 

Tegnap megjelent egy videó Raman Prataszevicsről, amiben - valószínűleg kényszer alatt - elismeri az ellene felhozott vádakat. Kedden este az újságíró-aktivista barátnőjéről Sofia Sapegáról is közzétettek egy videót a közösségi oldalakon. A videóban úgy tűnik, mint aki bemagolt szöveget mond el kényszerítés hatása alatt. A felvételen beismeri, hogy egy olyan Telegram-csatornának a szerkesztője volt, ami személyes információkat szivárogtatott fehérorosz rendőrökről és titkosszolgálatiakról.

Anne Dudich, Sapega édesanyja a Reuters megkeresésére elmondta, lánya mindig távol tartotta magát a politikától. "A reményeimet már csak a csodára alapozom és arra, hogy tudom, a lányom nem bűnös semmiben. Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen". A videóval kapcsolatban arról beszélt, hogy valami nincs rendben a felvétellel, "inog a székben, felfelé néz. Mintha félne attól, hogy valamit elfelejt. Kinagyítottam a felvételt, amennyire tudtam, és úgy tűnik, jól van. Összepakoltunk neki meleg ruhákat és Minszkbe utazunk. Megpróbálunk átadni neki egy csomagot, mert csak egy vékony kabát van nála" – magyarázta. Közölte, egyelőre őket nem tájékoztatták arról, mivel vádolják a gyermeküket.

Fehérorosz válság - Lengyelország
 
Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjének elengedését követelő tüntetők Fehéroroszország nagykövetségének épületénél Varsóban 2021. május 25-én. Fehérorosz hatóságok egy nappal korábban leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát. MTI/AP/Czarek Sokolowski
 

Közben Raman Prataszevics édesanyja nemzetközi segítséget kér fia szabadonbocsátása érdekében - írja a Guardian. Natalia Prataszevics lengyelországi otthonából az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Kérek és könyörgök. Az egész nemzetközi közösséghez szólok most annak érdekében, hogy megmentsék. Csak egy újságíró, csak egy gyerek, de könyörgöm a segítségért. Meg fogják őt ölni.”

Prataszevics édesapja, Dimitrij Prataszevics arról beszélt, "az ügyvéd meg akarta látogatni ma, de elutasították a kérelmét, nem mehetett be. Azt sem tudjuk, hogy ott van-e még egyáltalán, milyen állapotban van, hogy érez". A hatóságok azzal is kínoznak, hogy az utolsó pillanatokig nem mondják el a hozzátartozóknak, hol tartják fogva a szeretteiket".

(Forrás: 24.hu)