„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem meglepő, hogy Orbán ősrégi telefont használ

23/04/2020 13:45

| Szerző: Klubrádió

Jó választás is lehet a magyar miniszerelnök részéről, hogy nem okostelefont tart magánál, hanem egy több mint tízéves készüléket. Komoly előnyei lehetnek számára a butatelefonnak, de a adatbiztonsági szempontból kétélű fegyverről van szó – erről beszélt egy szakértő a Klubrádióban.

2020. április 23. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Keleti Arthur 2020.04.23.
06:37
00:00

Egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy régi, az okostelefonok előtti telefontípust használ – mondta Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapítója. A szakember arra reagált, hogy a kormányfő a Facebook-oldalán április 22-én közzé tett egy fényképet, amelyen az látszik, hogy egy 11 éves Nokia 6700 Classic telefonnal bonyolítja a fontos hívásait.

Keleti Arthur előrebocsátotta, hogy nagyon összetett kérdésről van szó, biztonsági szempontból a régi és új eszközöknek is vannak előnyeik és hátrányaik. Feltehetően épp ezért a világ vezető politikusai ma mindenféle technológiát, módszert használnak arra, hogy védjék a kommunikációs adataikat, illetve az alkalmazott eszközüket.

 
 Forrás: Facebook

Ennek egyik módja az lehet, ha régi típusú – a köznyelvben butatelefonnak nevezett, de inkább okostelefonok előttiként meghatározható – mobilt tartanak maguknál. Ezek egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerűségüknél fogva kevésbé sérülékenyek, bizonyos funkciókhoz rajtuk keresztül nem lehet hozzáférni, merthogy nincsenek ilyen funkcióik, alkalmazásaik.

Ugyanakkor, ha valakinek régebbi telefonja van, akkor üzenetét jó eséllyel hagyományos úton küldi el, és nem tudja titkosítani, szemben azzal, ha újabb készüléket használna. Az új eszközöknek azonban, nem csak a védelme nagyobb, hanem a támadható pontjuk is több. Az új technológiák alkalmazása tehát új szintű védelemmel is együtt jár, de mégsem egyértelmű, hogy ez nagyobb biztonságot jelent, mert a sérülékenységük is magasabb szintű.

Szakmai szempontból ezért nagyon nehéz megítélni, hogy mit érdemes használni. Ezt mutatja, hogy a világ vezető politikusai is nagyon megosztottak ebben a kérdésben, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau csuklóján okosórát látni, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta, egyáltalán nem használ ilyen eszközöket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú keleti Arthurral
2020. április 23., csütörtök 07.50
riporter: Lampé Ágnes