„Klubrádió
A lényeg

Köszi! A Magyar Vámhivatal voltam – csalóktól óv a nemzetbiztonság

16/04/2019 20:12

| Szerző: Klubrádió

Ha adóvisszatérítéssel csábító levelet vagy sms-t kap, amelyben személyes adatait kéri a feladó, legyen résen! Csalók próbálkoznak a NAV nevében – figyelmeztet a Kibervédelmi Intézet.

2019. április 16. A lényeg-részlet/Interjú a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársával
01:07
00:00
Ismét csalók próbálkoznak ügyfelek adataival – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében olyan e-maileket küldenek, amelyben adóvisszatérítést ígérnek, és erre hivatkozva elkérik az illető nevét, adóazonosító számát és bankkártya adatait.

Sok olyan emberhez is eljutott az email, akik nem is lennének jogosultak adóvisszatérítésre, így a csalás már egyből kiszúrható, de önmagban a helytelen linknév is feltűnő.

Ha figyelmesek vagyunk, akkor megnehezítjük az adathalászok dolgát, az egyre kifinomultabb módszerek ellen ez a leghatásosabb védekezés, legalábbis a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat irányítása alatt működő szervezet kommunikációs munkatársa, Bor Olivér a Klubrádiónak azt mondta, a csalók nem csak emailben, hanem sms-ben, telefonon és a közösségi portálokon is megpróbálják behálózni áldozataikat. Mindig kellő gyanakvással kell tehát fogadni az ismeretlen hívásokat, megkereséseket, ellenőrizni kell az üzenetek küldőit.

Ehhez elég lehet megnézni, ki szerepel az email feladójaként. A NAV nevében írt átverős leveleket ugyanis jellemzően olyan címekről küldik, amelyek tartalmazzák az ugyfelszolgalat@, az ugyfelszolgalat.hu vagy az adohivatal.hu, illetve az onadohivatala@ elemeket.

Az eddig elkapott csaló üzenetek tele voltak magyartalan megfogalmazásokkal, helyesírási hibákkal, és a NAV-ra egyáltalán nem jellemző fordulatokkal. Az egyik, a NAV nevében bejelentkezett csaló például azzal köszönt el levelében remélt áldozatától: „Köszi! Magyar Vámhivatal”.

A lényeg/Interjú a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársával
2019- április 16., kedd 17.00