„Klubrádió
Esti gyors

Nem csitul a vihar Kispesten: korrupciógyanús ügyek, feljelentések, ellenzéki belharc

6/06/2021 18:18

| Szerző: Klubrádió/szg

A 2019-es önkormányzati választás előtti kispesti Lackner-ügyhöz kapcsolódóan még mindig vannak új fejlemények. A momentumos Paróczai Anikó nyilvánosságra hozta, hogy spanyolországi villája van az akkori felvételeken emlegetett Kránitz Krisztiánnak, aki viszont több feljelentést is tett ellene. Paróczai azt mondja: 2022-ben csak akkor győzheti le a Fideszt az ellenzék, ha megtisztul.

2021. június 04. Esti gyors / részlet, Paróczai Anikó (21.06.04.)
06:57
00:00

Ahogy a 444 írja, a kispesti korrupciógyanús ügy 2019 október elején, nem sokkal az önkormányzati választások előtt robbant ki amikor a kormánypárti Magyar Nemzet és Hír Tv olyan kép- és hangfelvételeket publikált, amiken Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő drognak látszó fehér port rendez csíkokba, illetve különböző kerületi gazdasági lenyúlásokról mesél. A hangfelvételen saját maga és Gajda Péter polgármester mellett többször előkerült annak a Kránitz Krisztiánnak a neve, aki akkoriban a kerületi vagyonkezelő vezetője volt, abban a ciklusban még szintén MSZP-s képviselőként, és közismerten szoros, baráti viszont ápol Gajdával és Lacknerrel.

Azóta se derült ki egyértelműen, hogy a felvételek hitelesek-e, és ha igen, akkor Lackner szövege sima hencegés volt, vagy valódi gazdasági-politikai bűncselekményekről beszélt. De az MSZP Lacknert pár héttel később, október végén etikai vizsgálatot követően kizárta a pártból. Ugyanakkor a helyiek újraválasztották, Kránitz fizetését pedig kétszeresére emelték novemberben.

Paróczai Anikó, a Momemtum kispesti önkormányzati képviselője az Esti gyorsban azt mondta: abban hisz, hogy 2022-ben csak egy megtisztult ellenzék győzheti le a Fideszt. Ellene feljelentést tett (rágalmazásért, becsületsértésért és személyes adatokkal visszaélésért) a kispesti vagyonkezelő vezetője, Kránitz Krisztián, mivel videó- és fényképfelvételeket hozott nyilvánosságra a spanyolországi villájáról, amit kihagyott a vagyonnyilatkozatából.

Közölte: alakult vizsgálóbizottság (nem ő volt a vezetője, átláthatósági tanácsnok volt), de csak két ülést ért meg, ennyi idő alatt nem sikerült érdemben előrelépni. A Lackner-ügy után azt akarta elérni, hogy kérjenek fel az önkormányzattól független könyvvizsgáló cégeket, hogy vizsgálják meg, mi a helyzet a kispesti cégeknél. Többször terjesztett be erről javaslatot, de nem tapasztalt együttműködést – mondta.

Az Index azt írta, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a kispesti polgármester jogköreinek visszavételét javasolta; műsorvezetőnk erre vonatkozó kérdésére Paróczai Anikó azt mondta: többször beszéltek az elnökséggel és Fekete-Győrrel is  arról, hogy mit lehet tenni Kispesten az átláthatóságért. Ilyen közös javaslat volt a cégek átvilágítására és átalakítására vonatkozó is, de a képviselőtestület többsége nem állt ezek mellé. A polgármester jogkörére vonatkozó kérdésre viszont nem tért ki.

Elmondta: elindul az előválasztáson és képviselőjelölt szeretne lenni a budapesti 9-es választókerületben. Ügyek mentén most is tudnak együtt dolgozni, nem arra kell gondolni, hogy a Momentum abszolút kivonult volna a kerület ügyeiből, viszont vannak olyan viták, amelyekben nem értenek egyet a helyi vezetéssel – közölte a képviselő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünkön a kispesti polgármesteri hivatal (kép: Wikipedia)

Esti gyors
2021.06.04., péntek 18:40
Műsorvezető: Selmeci János