„Klubrádió
Reggeli gyors

NATO-szövetségesek négyszemközti beszélgetéseikben nem titkolják, elegük van Orbánból – avagy miért nem iszik meg egy pohár whiskeyt a svéd kormányfő Orbánnal

25/01/2024 08:55

| Szerző: Csernyánszky Judit

Orbán nem tartotta magát az ígéretéhez, hisz korábban egyértelművé tette a kormánya, hogy nem ők lesznek az utolsók, akik ratifikálják a svédek NATO-csatlakozását. S most, hogy megint ígérgetett, nem határozott meg konkrét időpontot annak beteljesítésére, megint csak a levegőbe beszélt. Nemzetközi lapszemle.

2024. január 25. Reggeli gyors - részlet (2024.01.25.) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:14
00:00

Orbán újólag megerősítette az X közösségi hálón, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát – kezdi alapos elemzését a CNN hazánk hintapolitikájáról. Tette ezt a magyar kormányfő azok után, hogy telefonon tárgyalt a NATO főtitkárával, akit biztosított arról, hogy sürgeti a parlamenti jóváhagyást – amit megejtenek adandó alkalommal. 2022 májusa óta várt Finnország és Svédország a csatlakozásra, előbbinek csaknem egy év elteltével sikerült nyélbe ütnie tervét, utóbbi ellen viszont számos kifogással élt Törökország. Az általuk terroristáknak tekintett Kurd Munkás Párt svédországi tevékenységén kívül nem kis akadályt jelentett, hogy Recep Tayip Erdogan F-16-osokat kért, de nem kapott az amerikaiaktól. A szenátus külügyi bizottságának vezetője, Ben Cardin most úgy tájékoztatott, hogy várja az amerikai kongresszus a törökök által jóváhagyott csatlakozási dokumentumokat és utána lépni fognak a vadászgépek ügyében is. A CNN a magyar tartózkodást azzal magyarázta Cseh Katalint idézve, hogy Putyinnak tesz szívességet Orbán a halogatással.

A Guardian ennek kapcsán azt emeli ki, hogy Orbán nem tartotta magát az ígéretéhez, hisz korábban egyértelművé tette a kormánya, hogy nem ők lesznek az utolsók, akik ratifikálják a svédek NATO-csatlakozását. S most, hogy megint ígérgetett, nem határozott meg konkrét időpontot annak beteljesítésére, megint csak a levegőbe beszélt. S most a világ szeme megint Magyarországon, amiről külön felhívta a német külügyminiszter a figyelmet, jelezve szeretné már a szövetségesei közt látni Stockholmot is. Miközben a nyilvánosság előtt türelmet tanúsítanak a NATO-tagok, addig négyszemközti beszélgetésekben nyilvánvalóvá teszik, kezd elegük lenni Orbánból, kezdik elveszíteni a türelmüket – mondta ezt egy névtelenül nyilatkozó brüsszeli diplomata. Különösen azok után, hogy a magyar kormány Ukrajna iránti illojalitása megnehezíti a NATO munkáját. Mindeközben Orbán Balázs szerdán a Guardian kérdésére azt válaszolta, hogy nagyon komolyan veszik a tagságból eredő kötelezettségüket és a katonai teljesítésüket. Ám a politikai igazgató szerint a labda a svédeknél pattog most, mert arra vár a magyar kormány, hogy párbeszédet kezdeményezzen a svéd kormányfő. Magdalena Andersson, volt svéd kormányfő nem kívánt spekulálni, mi Orbán hátsó szándéka. Szerinte Svédország megtette azt, amit elvárt tőle a magyar kormány. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Ugyanakkor aggályát is kifejezte az Svédországi Demokraták pártja miatt, akik a szélsőjobbot képviselik, és akik számára Orbán a példakép. Ők például azt tanácsolták Ulf Kristerssonnak, hogy utazzon Budapestre és igyon meg egy pohár whiskeyt Orbánnal.

Ukrajnai háború - NATO-csúcs Brüsszelben
 
Orbán Viktor 2022 NATO
 
Brüsszel, 2022. március 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én.
 Fotó: Fischer Zoltán/MTI
 

Az amerikai Defense News portálnak a Washingtonban tartózkodó svéd katonai csúcsvezető, Michael Claesson tábornok nyilatkozott, hogy reméli, a nyári washingtoni NATO-csúcsig áldását adja a magyar parlament is a tagságukra. Ami nélkül azonban már most is mindent az elvárásoknak megfelelően végeznek, viszont még nem jutnak hozzá a hírszerzés anyagaihoz, számos kriptográfiai és technikai standardokhoz, amelyek akadályozzák az operatív tervezést.

Az ukrán Evropejszkaja Pravda viszont nyomon követi a Magyar Nemzet írásait, mert hosszasan idézi, beindult a svéd kormányfő elleni lejárató magyar propaganda-gépezet, miután nem járul a don elé Ulf Kristersson. S kifogásolják, hogy 60. születésnapját nem is egyszer ünnepelte meg népes társaságban és az egyik alkalommal legalább 80 ezer svéd koronát költött rá épp akkor, amikor a svéd gazdaság történelme legnagyobb válságát éli meg – idézik Kijevben a Magyar Nemzet okoskodásait.

A Yahoo hírszolgáltatásának pénzügyi/finance szektora viszont részletes útmutatást ad, miként lehet úgymond arany vízumot szerezni Magyarországon az EU-n kívüli állampolgároknak a letelepedéshez. Az Immigrant Invest cég intézi ezeket a letelepedési kötvényeket és hirdeti magáról, mennyire megbízható a Szervita téri magyarországi központja, merthogy működik irodájuk a Dominikán, Antigua and Barbudán, Grenadában, és Máltán, és jelzik, hogy az uniós elvárásoknak és a karibi térség feltételeinek megfelelőn működnek.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.