„Klubrádió
Reggeli gyors

Most szavaz a biztosokról az Európai Parlament

27/11/2019 10:05

| Szerző: Klubrádió

A tervekhez képest lassan alakul meg az EU „kormánya”, miután több jelölt ellen is kifogást emeltek a parlament bizottságai. A magyar jelölt volt a legproblémásabb.

2019. november 27. Reggeli gyors - részlet 19.11.27. Dobrev Klára
10:14
00:00

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak teljesült a kívánsága, az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér felel majd a bővítésért és szomszédságpolitikáért. Magyarországon különösen nagy jelentőségűnek próbálják bemutatni ezt a portfóliót, de ha az ember tudja, hogy a következő öt évben nincs tervben az EU bővítése, máris árnyaltabb a kép.

Az Európai Parlament ma szavaz az Ursula von der Leyen vezette testületről, méghozzá nem tagonként külön-külön, hanem egyben. Megfigyelők szerint a szükséges egyszerű többség meglesz, az előzetes bizottsági meghallgatásoknak éppen az volt a céljuk, hogy egy viszonylag konszenzusos névsor kerüljön a plénum elé.

A magyar jelölttel, Várhelyi Olivérrel kapcsolatban nem szakmai kifogások merültek, fel, ő elismert karrierdiplomata. Azt kellet bizonyítania, hogy Orbán Viktor külpolitikájától képes lesz függetlenné válni. Az EU-nak vannak olyan intézményei, amelyekben a képviselők, hivatalnokok a saját országaik politikája alapján dolgozhatnak. Ilyen az Európai Parlament, vagy az Európai Tanács, ahol az állam- és kormányfők foglalnak helyet. Az Európai Bizottság azonban tipikusan az a végrehajtó testület, amelynek az a feladata, hogy a közösen kialakított szabályok szerint járjon el. Várhelyi a meghallgatásokon sok mindent megígért, annyiszor határolódott el Orbántól, ahányszor csak kérdezték – mondta el Dobrev Klára, a DK képviselője, az EP alelnöke.

Ők egyébként meg fogják szavazni a bizottságot, hiszen Ursula von der Leyennek van egy határozott száznapos programja, ebben szerepel az európai minimálbér, van egy határozott klímapolitika, ezek fontosak a Demokratikus Koalíció számára.

Ami Várhelyi Olivért illeti, az ő tevékenységét nem csak a magyar ellenzéki politikusok, hanem mások is figyelemmel fogják kísérni. Nem kell hozzá sok, hogy kezdeményezzék az eltávolítását. Személyesen Leyen is fokozott figyelmet ígért egy válaszlevélben Dobrev Klárának, aki szerint Orbánnal kapcsolatban kezd betelni a pohár. Donald Tusk, az EPP elnöke határozottan nekiment a magyar miniszterelnök illiberális rendszerének, Manfred Weber is elhatárolódott attól. Dobrev Klára szerint a magyar ellenzék az EP-ben is igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba, ehhez sokszor elegendő az, ha Orbán itthonra szánt szövegét lefordítják mondjuk angolra, vagy a kinti megnyilvánulásait itthon nyilvánosságra hozzák.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.11.27. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre