„Klubrádió
A lényeg

Várhelyi ígért, a bizottság átengedte

18/11/2019 18:49

| Szerző: Klubrádió

A magyar biztosjelölt nem határolódott el teljesen az orbáni külpolitikától, de azt hangoztatta, hogy nem kötik sem a magyar kormány, sem Orbán Viktor nyilatkozatai.

A pótvizsgán átment Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt, akinek Ursula von der Leyen a szomszédság-politikai és bővítési portfóliót szánta. A múlt csütörtöki meghallgatáson a EP külügyi szakbizottsága nem volt elégedett a jelölt válaszaival, ezért további kérdéseket tett fel, amelyekre Várhelyinek ma délig kellett írásos válaszokat adnia. Elsősorban azt várták tőle, hogy bizonyítsa: független az Orbán-kormánytól.

A Politico szivárogtatta ki a válaszokat, ezekből az derül ki, hogy nem határolódott el egyértelműen Orbán külpolitikai vonalától, még az Azerbajdzsánnal és Törökországgal fenntartott barátságtól sem. Azt viszont kiemelte, hogy nem fogják befolyásolni sem a magyar kormány, sem Orbán Viktor nyilatkozatai, kijelentései.

2019. november 18. A lényeg - részlet 19.11.18. Hidvéghi Balázs
00:51
00:00

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint nagy siker Várhelyi Olivér szereplése. A baloldal csak az időt húzta, de nem tudta megakadályozni a jelölt elfogadását. Meglátása szerint jó kezekben lesz a szomszédságpolitika a következő években. Kijelentette, hogy a biztosok függetlenek, a Fidesz nem fog nyomást gyakorolni az Európai Bizottság magyar tagjára.

 

2019. november 18. A lényeg - részlet 19.11.18. Rónai Sándor
00:53
00:00

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője azt mondta rádiónknak, hogy Várhelyi feladata az elhatárolódás volt, illetve az, hogy megtagadja Orbán politikáját. Szembe is ment azzal, amit a magyar miniszterelnök képvisel, de figyelni fogják a tevékenységét, és ha nem azt teszi, amit most ígért, mindent megtesznek majd azért, hogy elmozdítsák a helyéről.

A nyilatkozatokat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás.

A lényeg
2019.11.18. 18:00
Riporter: Kemény Dániel