„Klubrádió
A lényeg

Nem szavazta meg Várhelyi Olivért az EP külügyi Bizottsága

14/11/2019 15:40

| Szerzők: KlubrádióNépszava

Nem ment át az Európai Bizottság tagjává váláshoz szükséges meghallgatás első fordulóján Várhelyi Olivér, az Orbán-kormány biztosjelöltje.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet egyáltalán EU-biztos, hanem azt, hogy a szóbeli meghallgatás után egy második körben, írásban is tehetnek majd fel neki kérdéseket az Európai Parlament képviselői.

A Népszava információi szerint a balliberális oldal - vagyis a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldal - nem szavazták meg a jóváhagyását. A kétharmadot adó 48 EP-képviselő helyett csak 30 támogatta biztosi tagságát, mindegyikük a jobb-, a szélsőjobb, illetve az euroszkpetikusok soraiból. A döntés értelmében a magyar biztosjelöltnek a következő lépésben a szakbizottság pótlólagos írásbeli kérdéseire kell válaszolnia. Ezután három eset lehetséges: elutasítják, igent m ondanak a jelölésére vagy újabb meghallgatást kérhetnek. A meghallgatáson még úgy tűnt, Várhelyi jól szerepelt. Szakmailag meggyőző volt, igaz, nem tudta elhessegetni a gyanút, hogy új posztján nem tudja majd függetleníteni magát az Orbán-kormánytól.