„Klubrádió
Esti gyors

Várhelyi helye még egyáltalán nem biztos

30/10/2019 08:12

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyen csak továbbította az országok javaslatait, a francia, román és magyar biztosjelölt „vizsgáztatása” még csak most kezdődik.

2019. október 29. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (19.10.29.)
04:03
00:00

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarország második jelöltjét javasolja biztosi posztra. Mint ismert, Orbán első jelöltje, Trócsányi László elbukott a parlamenti meghallgatáson, ezért került képbe Várhelyi Olivér.

A bizottságnak november elején kellett volna megalakulnia, azonban ez már biztosan késik, hisz a francia, a román és magyar jelölt meghallgatása még csak most kezdődik. Először az EP jogi bizottsága vizsgálja meg az összeférhetetlenség esetleges fennállását, majd a portfólió szerinti bizottság hallgatja meg a jelölteket.

Balázs Péter volt uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy Várhelyi Olivér esetében az elnök még nem jelölt meg szakterületet. Orbán Viktor azt szerette volna, ha bővítési biztos lehetne, de ez ellen már most látszik a tiltakozás. A balkáni ügyekkel, Törökországgal kellene foglalkoznia a bővítési biztosnak, és ezt magyar jelöltre bízni sokak szerint aggályos. Várhelyi tárgyalási stílusát, és „orbánfüggőségét” már akkor is kifogásolták, amikor a neve egyáltalán felmerült. Ursula von der Leyen tehát nem döntött, nem állt ki Várhelyi mellett, csupán továbbította a javaslatot a parlamentnek.

Az, hogy a viták késleltetik az új Európai Bizottság létrejöttét,, különösebb fennakadást nem okoz. A régi, azaz Juncker-féle bizottság mindaddig folytatja munkáját, amíg az új testület fel nem áll.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flicr.com.

Esti gyors
2019.10.29. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván