„Klubrádió
Reggeli gyors

Dübörög a magyar diplomácia

11/10/2019 14:41

| Szerző: Klubrádió

Mást mond a miniszter, mást a beosztottja, közben az igazság megint valami egészen más. Talán egyben következetes a magyar külpolitika: irány Európa ellen.

2019. október 11. Reggeli gyors - részlet 19.10.11. Bolgár György
05:17
00:00

Törökország akcióba lépett Szíriában, aminek következtében már tízezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, és valószínűleg százezrek jutnak hasonló sorsra. Az Európa Unió még a beavatkozás előtt készített egy közös nyilatkozatot, amelyben figyelmeztette volna Törökországot, ám ezt mégsem adták ki, mert Magyarország megvétózta a hírek szerint.

Első körben a vétót Várheyi Olivér az EU melletti állandó magyar képviselet vezetője határozottan cáfolta. Majd Szijjártó Péter külügyminiszter Várhelyit cáfolta. Ez már önmagában is jelzi a magyar diplomácia szakmai színvonalát.

Ám Bolgár György a Reggeli gyorsban felhívta még valamire a figyelmet. Szijjártó a vétó indoklásaként az mondta, hogy a törökök lépése helyes. Mégpedig azért, mert azon dolgoznak, hogy mintegy 4 millió szír hazatérhessen, és a magyarok szerint minden olyan intézkedés jó, ami a hazatérést szolgálja. Azt most hagyjuk is, hogy a török akció következtében hányan halnak meg, hányan válnak földönfutóvá, hányan menekülnek el. Ők főleg kurdok, aki eddig a Nyugat legbiztosabb szövetségesei voltak. Kirobbanhat egy újabb polgárháború.

A mi gondunk az, hogy Szijjártó nem a valódi okot mondta. Az igazság ugyanis az, hogy, Magyarország azért vétózott, mert Orbán Viktornak fontosabb Erdogan barátsága, mint az uniós tagállamoké. A miniszter másik indoka sem igaz, hogy tudniillik az unió globális politikai hitelességét gyengítené, ha mindenről véleményt mondana. Az európai vezetők többsége ugyanis ki akarja fejezni a véleményét a világpolitika eseményeivel kapcsolatban.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.10.11. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert